ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέρκελ: «Δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία του Ελληνικού πακέτου»!

Μέρκελ: «Δεν υπάρχει εγγύηση για την επιτυχία του Ελληνικού πακέτου»!

Στην παραδοχή ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση για την επιτυχία του δεύτερου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, προχώρησε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ μιλώντας στη Γερμανική Βουλή.

Ωστόσο τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα της στήριξης της νέας συμφωνίας υπερισχύουν των μειονεκτημάτων, καλώντας έτσι τους βουλευτές να δώσουν πράσινο φως για την ενίσχυση της Ελλάδας.

«Η Ευρώπη θα αποτύχει, αν αποτύχει το ευρώ. Η Ευρώπη θα κερδίσει, αν κερδίσει το ευρώ» δήλωσε επίσης η Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ και ξανα- ζήτησε από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο να εγκρίνει το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του γερμανικού Κοινοβουλίου κατά την έναρξη της συνεδρίασης για την βοήθεια προς την Ελλάδα, τόνισε την ανάγκη η Αθήνα να ολοκληρώσει τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και να υλοποιήσει τις αποφάσεις που ελήφθησαν, «προκειμένου να ανοίξει μια πραγματική προοπτική για καλύτερο μέλλον», ενώ σημείωσε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να διορθώσουμε τα λάθη» και παραδέχθηκε ότι «ο δρόμος για την Ελλάδα θα είναι μακρύς και πραγματικά όχι χωρίς κινδύνους».

Η κυρία Μέρκελ απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους ιδιώτες ομολογιούχους «να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί για την διάσωση της Ελλάδας» και υπενθύμισε ότι η κρίση χρέους θα χρειαστεί ακόμη μερικά χρόνια για να ξεπεραστεί.

«Η νομισματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της Ευρώπης», δήλωσε και, αναφερόμενη στα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται στην Ελλάδα, διευκρίνισε ότι δεν αποτελούν τη μοναδική προτεραιότητα.

«Το θέμα είναι να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική και να δημιουργήσουμε βιώσιμη ανάπτυξη», επισήμανε.

Η Μέρκελ τόνισε πως περιμένει οτι η Γερμανία θα συνεισφέρει 11 δισ. ευρώ στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης αυτό το χρόνο, ενώ η επόμενη δόση θα δοθεί το 2013.

Τέλος επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μειωμένη εθνική κυριαρχία στην Ευρωζώνη.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί μέχρι τις 18:00 το απόγευμα με τους αντάρτες να υπολογίζονται στους 12 βουλευτές.

Ήδη η Καγκελάριος έχει εξασφαλίσει τη στήριξη των Σοσιαλοδημοκρατών και των Πράσινων.