ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 7,5 δισ. ευρώ η αξία του χρυσού της Ελλάδας

Στα 7,5 δισ. ευρώ η αξία του χρυσού της Ελλάδας
Pixabay

Μέσα σε ένα έτος η διεθνής τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 7,32% περίπου και από τα 1.5944 δολάρια ανά ουγκιά έχει ανέλθει στα 1.721 δολάρια ανά ουγκιά. Αυτή η αύξηση της τιμής του χρυσού αποτυπώνεται και στην μεγάλη άνοδο της αξίας των διαθεσίμων και των απαιτήσεων σε χρυσό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στοιχεία για το σύνολο του 2020 που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα χθες, η αξία του χρυσού της Ελλάδος ανήλθε στα τέλη Δεκεμβρίου 2020 σε 7,5 δισ. ευρώ, όταν στα τέλη 2019 ήταν στα 6,5 δισ. ευρώ. Με απλά λόγια η αξία του χρυσού της Ελλάδος μέσα σε ένα χρόνο σημείωσε άνοδο 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος ο χρυσός αξίας 7,5 δισ. ευρώ περιλαμβάνει:

- Απαιτήσεις σε χρυσό έναντι του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίες απορρέουν από τη συμμετοχή της Ελλάδος στο ΔΝΤ (καταβολή από την Τράπεζα στο ΔΝΤ για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου του μεριδίου συμμετοχής του σε χρυσό).

- Χρυσό μη διεθνών προδιαγραφών και χρυσά νομίσματα.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs η ανοδική κίνηση (bull market) για το χρυσό δεν έχει τελειώσει και πρόκειται να συνεχιστεί και το 2021. Η επενδυτική τράπεζα υποστηρίζει πως καθώς οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα κινούνται υψηλότερα, το δολάριο θα υποχωρεί και η λιανική ζήτηση στις αναδυόμενες χώρες θα συνεχίσει να ανακάμπτει. Έτσι, η Goldman Sachs θέτει την τιμή - στόχο του χρυσού για το 12μηνο στα 2.300 δολάρια ανά ουγκιά.