ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Σήμερα οι πληρωμές - Σχεδόν οι μισοί μένουν εκτός

Επιστρεπτέα προκαταβολή 6: Σήμερα οι πληρωμές - Σχεδόν οι μισοί μένουν εκτός

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Από χθες το βράδυ ξεκίνησαν να πιστώνονται τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων ενώ η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σήμερα 02/03. 

Ο λογαριασμός των παρεμβάσεων στήριξης του ΥΠΟΙΚ έχει ανέλθει στα 27 δισ. ευρώ, ωστόσο η συνέχεια δεν θα είναι ανάλογη.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έχουν δρομολογηθεί δράσεις που καλύπτουν σχεδόν το 50% της διαθέσιμης χρηματοδότησης που έχει προβλεφθεί για εφέτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορονοϊού και η οποία ανέρχεται στα 11,6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, από το τέλος Μαρτίου και μετά, το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας θα διοχετεύεται σε περιπτώσεις που υπάρχει η σημαντικότερη μείωση τζίρου και η στήριξη θα σταματήσει να παρέχεται κάθετα, βάσει των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας.

Για την επιστρεπτέα προκαταβολή 6 έχουν υποβάλλει αίτηση 721.395 επιχειρήσεις, αλλά εκτιμάται πως μόλις σε 400.000 εξ' αυτών θα δοθεί το ποσό της επιχορήγησης.

«Η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής προκειμένου να γίνουν καταβολές χρηματικών ποσών μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει σήμερα αύριο, είναι θέμα της κοινής υπουργικής απόφασης που πρέπει να υπογράψουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Εκτιμούμε, αλλά ακόμα δεν έχουμε τα οριστικά στοιχεία, ότι ο αριθμός των δικαιούχων θα είναι πολύ μικρότερος διότι και πάλι όπως στην προηγούμενη επιστρεπτέα ένας σημαντικός αιτήσεων δεν είχε μείωση τζίρου ή δεν είχε τζίρο αναφοράς τα 200 ευρώ τον Ιανουάριο ή συνδυασμό αυτών άρα το ποσό που θα κατανεμηθεί είναι περίπου 500 εκατομμύρια όσο είχαμε πει, και εκτιμούμε ότι μέσα στην εβδομάδα θα γίνει καταβολή ενός σημαντικού χρηματικού ποσού αυτών» συμπλήρωσε.

Το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα μεγάλο καθώς τα κονδύλια για την Επιστρεπτέα 7, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, θα είναι διπλάσια σε σχέση με την Επιστρεπτέα 6 και τα χρήματα που θα μοιραστούν οι δικαιούχοι θα φτάνουν στο 1 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικές δηλώσεις 2021: Πότε ανοίγει το TAXISnet - Οι αλλαγές στους φόρους

Από 500 έως 1.000 ευρώ το ελάχιστο ποσό

Τα χρήματα στους λογαριασμούς τους θα δουν σήμερα οι δικαιούχοι ενώ οι διαδικασίες για τον 7ο κύκλο δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πριν τις 15 Μαρτίου.

Άγνωστο παραμένει και ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια. Πλέον η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο σκληρό lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Τα μέτρα στήριξης που ακολουθούν

  • Εκκίνηση του 6ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής των 600 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί και ο 7ος κύκλος με περίπου 1 δισ. ευρώ.
  • Παράταση μέχρι 31/12/2021 στις φορολογικές υποχρεώσεις που είχαν λάβει αρχικά αναστολή μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
  • Παράταση καταβολής δόσεων ρυθμίσεων για τις πληγείσες επιχειρήσεις.
  • Παράταση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών μέχρι 31/12/2021 και υπό δημοσίευση είναι η ρύθμιση ως και 48 δόσεις.
  • Καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες.
  • Προκαταβολές 5,5 δισ. ευρώ από εθνικούς πόρους για έργα και ενισχύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Πότε και πώς ανοίγουν σχολεία, λιανεμπόριο, εστίαση - Η παράταση και η ημερομηνία-«κλειδί»

Ροή Ειδήσεων