ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Οι αλλαγές Μαρτίου

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Οι αλλαγές Μαρτίου

Επίδομα 534 ευρώ: Πληρώνονται οι αναστολές Φεβρουαρίου - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τον Μάρτιο - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και πώς θα γίνουν οι δηλώσεις. 

Αντίστροφη μέτρηση για να καταβληθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους, το επίδομα των 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων Φεβρουαρίου.

Πληρωμές ύψους 380 εκατομμυρίων ευρώ σε περίπου 747.768 δικαιούχους αναμένεται να γίνουν την περίοδο από την 1η έως την 5η Μαρτίου του 2021, μεταξύ των οποίων και η πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τέθηκαν σε αναστολή τον Φεβρουάριο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, το επίδομα των 534 ευρώ θα καταβληθεί στους δικαιούχους την Παρασκευή 5 Μαρτίου.

Όσοι εργαζόμενοι δηλώθηκαν σε αναστολή ολόκληρο τον Φεβρουάριο θα λάβουν το επίδομα των 534 ευρώ. Αντίθετα όσοι μισθωτοί ήταν σε αναστολή μόνο ορισμένο χρονικό διάστημα, θα λάβουν 19,07 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ - Επίδομα παιδιού Α21: Πότε πληρώνονται οι δικαιούχοι - Ποιοι θα επιστρέψουν χρήματα

Αναστολές Μαρτίου

Ξεκινά σήμερα, Τετάρτη 3 Μαρτίου, η προαναγγελία στο σύστημα «Εργάνη» των αναστολών συμβάσεων για τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ υιοθετούνται νέα κριτήρια και προϋποθέσεις για την πρόσβαση των πληττόμενων βάσει λίστας ΚΑΔ επιχειρήσεων στις αναστολές του Μαρτίου. Πλέον δεν θα αρκεί ο ΚΑΔ της επιχείρησης να συμπεριλαμβάνεται απλώς στην λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ αλλά θα πρέπει να συντρέχουν κι άλλες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρόσβαση στο μέτρο των αναστολών έχουν (εκτός από τις επιχειρήσεις που μένουν κλειστές με κρατική εντολή) επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που πλήττονται, βάσει ΚΑΔ που ορίζονται από το Υπουργείο Οικονομικών, οι οποίες έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ και έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που τηρεί η ΑΑΔΕ.

Αυτές οι επιχειρήσεις δύνανται κατά τον μήνα Μάρτιο και πάντως όχι πέραν της 31ης Μαρτίου 2021:

Να θέτουν σε αναστολή ή να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή, ή και
να θέτουν για πρώτη φορά σε αναστολή συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, που έχουν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2021.

Επιπλέον, οι εργοδότες, κλειστοί με κρατική εντολή αλλά και πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ, που επιθυμούν να δηλώσουν σε αναστολή μισθωτούς τους ολόκληρο τον Μάρτιο, οφείλουν να σπεύσουν να υποβάλλουν την δήλωση έως και την ερχόμενη Κυριακή 7 Μαρτίου. Εντός των επόμενων πέντε 24ώρων θα είναι δυνατή η δήλωση στο σύστημα «Εργάνη» της αναστολής σύμβασης με αναδρομική ισχύ από 1η Μαρτίου. Στο ίδιο διάστημα, δηλαδή, θα δηλώνονται νομίμως και οι αναστολές συμβάσεων εργασίας που αφορούν την περίοδο 1-3 Μαρτίου.

Από την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου και εφεξής κλείνει το παράθυρο της δήλωσης με αναδρομική ισχύ και θα ισχύει αυστηρά η προαναγγελία.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εισαγγελική έρευνα μετά την καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία»