ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίκεινται …αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

Επίκεινται …αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας

Μετά τις υποβαθμίσεις θα ακολουθήσουν οι …αναβαθμίσεις.

Ο λόγος αφορά στην ελληνική οικονομία και στην αξιολόγησή της από τους τρεις μεγάλους οίκους (Fitch, S&P και Moody’s).

Οι πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία μας αναφέρουν ότι στα αμέσως προσεχή 24ωρα, το παράδειγμα της Fitch και της S&P θα ακολουθήσει και η Moody’s, που θα ανακοινώσει την κατάταξη της ελληνικής οικονομίας σε αυτή του selected default.

Αμέσως μετά, όμως, όπως εκτιμούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να αναμένεται η ανιούσα.

Πώς; Μέσω της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, έστω και οριακά.

Πότε θα γίνει αυτό; Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας του «κουρέματος» του ιδιωτικού χρέους.

Πηγές κοντά στο project υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένεται προς το τέλος του Μαρτίου και θα είναι η πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό που η Ελλάδα θα έχει το προνόμιο να «ακούσει» αναβάθμιση.

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν αυτή τη στιγμή πώς και πώς, καθώς εκτιμούν ότι θα αποτελέσει την αφετηρία για την πραγματική αντίστροφη μέτρηση στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης της ελληνικής οικονομίας.

Προς το παρόν, πάντως, τα μηνύματα που λαμβάνουν, αναφορικά με τη συμμετοχή στη διαδικασία του PSI μόνο αισιόδοξα δεν είναι.

Οι ιδιώτες πιστωτές, έχουν γυρίσει σχεδόν ομαδικά την πλάτη τους στην προσπάθεια και θα αναγκασθούν να δηλώσουν παρόντες μόνον εξαιτίας της ενεργοποίησης των CAC’s.

Ο πήχης για τα τελευταία χαμήλωσε ακόμα περισσότερο.

Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στο 65%, αντί του αρχικού 75%, εξαιτίας ακριβώς αυτής της απροθυμίας των ιδιωτών να συμμετάσχουν. Το γεγονός προβληματίζει αλλά δεν είναι ικανό να αντιστρέψει την πορεία προς το «κούρεμα».