ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πως πέντε μοναχές από τα Καλάβρυτα νίκησαν τον ΑΔΜΗΕ

Πως πέντε μοναχές από τα Καλάβρυτα νίκησαν τον ΑΔΜΗΕ
INTIME

Πέντε μοναχές από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων στα Καλάβρυτα κατάφεραν και νίκησαν τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, την εταιρεία που έχει μετοχές στο χρηματιστήριο αλλά και ξένο επενδυτή τη μεγάλη κινεζική State Grid και βασικό μέτοχο το ίδιο το ελληνικό Δημόσιο.

Ο ΑΔΜΗΕ που είναι ο κύριος του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας και με ενεργητικό της τάξης των 2,9 δισ. ευρώ αλλά και επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία, δεν κατάφερε να κάμψει τις αντιδράσεις μόλις πέντε μοναχών στα Καλάβρυτα, οι οποίες επικαλούμενες λόγους «αισθητικής προσβολής» μπλόκαραν για δύο πυλώνες υψηλής τάσης μία επένδυση της τάξης των 110 εκατ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό, και μετά από πολύμηνο «αντάρτικο» των μοναχών στα ορεινά των Καλαβρύτων που έμπαιναν μπροστά στα μηχανήματα και τα οχήματα των εργολάβων, το πρωτοδικείο των Καλαβρύτων τις δικαίωσε αποδεχόμενο τα ασφαλιστικά τους μέτρα ενάντια στο έργο. Ενα έργο που με απλά λόγια, και σύμφωνα με πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναβαθμίζει το σύστημα μεταφοράς της Πελοποννήσου στα 400 kV παρέχοντας ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού στους κατοίκους της Περιφέρειας.

Κατά τις ίδιες πηγές, το μπλακ άουτ της 7ης Φεβρουαρίου που προκάλεσε η πυρκαγιά στο ΚΥΤ Κουμουνδούρου θα είχε αποφευχθεί στην Πελοπόννησο αν είχαν στηθεί αυτοί οι δύο πυλώνες και ολοκληρωθεί το έργο…

Ο ΑΔΜΗΕ θα συνεχίσει τον νομικό αγώνα απέναντι στις πέντε μοναχές.