ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΑΕΔ: Έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ - Ποιοι άνεργοι θα το λάβουν και πότε

ΟΑΕΔ: Έκτακτο επίδομα των 400 ευρώ - Ποιοι άνεργοι θα το λάβουν και πότε

ΟΑΕΔ: Έως τις 30 Απριλίου 2021 θα καταβληθεί στους δικαιούχους μακροχρόνια ανέργους η οικονομική ενίσχυση και το έκτακτο επίδομα 400 ευρώ από τον Οργανισμό  που ξεκίνησε να καταβάλλεται τον προηγούμενο Δεκέμβριο. 

Αρχικά η διαδικασία καταβολής όριζε ότι θα πληρωθούν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 έπρεπε να δοθεί παράταση προκειμένου να καταβληθεί σε όλους τους μακροχρόνια ανέργους που ακόμη εξετάζονται οι ενστάσεις τους ή που τώρα ολοκληρώθηκαν οι διασταυρώσεις των στοιχείων τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους 400 ευρώ σε κάθε μη επιδοτούμενο μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, που αποκτά την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου από 1-3-2020 έως και 24 Νοεμβρίου 2020.

Δικαιούχοι είναι μόνο οι εγγεγραμμένοι μη επιδοτούμενοι άνεργοι που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια ανέργου, δηλαδή ξεπέρασαν 12 μήνες συνεχούς εγγεγραμμένης ανεργίας, κατά το διάστημα από 1 Μαρτίου έως και 24 Νοέμβριου 2020, παρέμειναν εγγεγραμμένοι άνεργοι έως και τις 24 Νοεμβρίου και δεν έλαβαν την προηγούμενη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης πραγματοποιείται από τον ΟΑΕΔ κατόπιν έγκρισης από το Δ.Σ. του Οργανισμού, μετά από οίκοθεν έλεγχο στο μητρώο ανέργων και σχετική εισήγηση των αρμοδίων Διευθύνσεων.

Από τον έλεγχο του ΟΑΕΔ διαπιστώνονται τα παρακάτω στοιχεία:

  • Η διατήρηση της ιδιότητας του μακροχρόνια άνεργου κατά τη δημοσίευση της παρούσας
  • Το ονοματεπώνυμο, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο
  • Ο αριθμός δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
  • Ο αριθμός μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ)
  • Ο αριθμός φορολογικού μητρώου (ΑΦΜ)
  • Ο αριθμός του ατομικού ή κοινού τραπεζικού λογαριασμού
  • Ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά καταλογίζονται σε βάρος του ανοικείως λαβόντος, με απόφαση του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και εισπράττονται κατά τις διατάξεις του ΚΕΔΕ.

Οι λογαριασμοί των δικαιούχων πιστώνονται εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ.

Η οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

«Τρίζει η καρέκλα» του Ερντογάν: Τρίτος στις δημοσκοπήσεις - Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος;