ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τι ισχύει για τον Μάρτιο - Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τι ισχύει για τον Μάρτιο - Πότε θα αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Μείωση ενοικίου: Έως 31 Μαρτίου οι δηλώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια Φεβρουαρίου - Επεκτείνεται και για το μήνα Μάρτιο η ρύθμιση της πλήρους απαλλαγής - Άνοιξε η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τις νέες δηλώσεις Covid. 

Στην ΑΑΔΕ έως τις 31 Μαρτίου, οι ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να δηλώσουν τα «κουρεμένα» ενοίκια που εισέπραξαν τον Φεβρουάριο από επιχειρήσεις και εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή. Το Κράτος θα καταβάλλει στους ιδιοκτήτες των ακινήτων το 80% του αρχικού μισθώματος αν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα, και το 60% για τα νομικά πρόσωπα.

Για ακόμη ένα μήνα η ΑΑΔΕ άνοιξε την πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων Covid για να δηλωθούν τα μειωμένα ενοίκια που έχουν καταβάλει:

• επιχειρήσεις του λιανεμπορίου ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.
• επιχειρήσεις της εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.) ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
• επιχειρήσεις του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι).
• κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
• βιβλιοπωλεία.
• γυμναστήρια.
• επιχειρήσεις του αθλητισμού.
• επιχειρήσεις του τουρισμού όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών, καθώς πλήττονται ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Εκπτώσεις ενοικίου 40%

Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% μπορούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις που θεωρούνται «πληττόμενες». Το ίδιο ισχύει και για τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή όπως και για τα τέκνα αυτών που φοιτούν σε άλλη πόλη από την κύρια κατοικία και πληρώνουν φοιτητική στέγη.
Για τις υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων αλλά και για τους εργαζόμενους που δεν είναι σε αναστολή, τα ενοίκια θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά.

Αποζημίωση ιδιοκτητών

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων (που είναι φυσικά πρόσωπα) θα αποζημιωθούν από το Κράτος με το 80% του συμφωνημένου μισθώματος. Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα εισπράξουν αποζημίωση ίση με το 60% του μισθώματος. Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα εισπράξουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%, τότε θα αποζημιωθούν με το 50% της απώλειας που υπέστησαν.

Διευκρινίσεις για τη μείωση των μισθωμάτων έδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Συγκεκριμένα επισήμανε ότι επεκτείνεται και για το μήνα Μάρτιο η ρύθμιση της πλήρους απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή.

«Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές θα καταβληθεί απευθείας στον τραπεζικό τους λογαριασμό αποζημίωση ίση με το 80% του μισθώματος για τα φυσικά πρόσωπα και ίση με το 60% του μισθώματος για τα νομικά πρόσωπα. Παράλληλα, για τον Μάρτιο συνεχίζεται για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους υπόλοιπους πληττόμενους ΚΑΔ, η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%» υπογράμμισε ο κ. Βεσυρόπουλος.

Άμεσα ωφελούμενες είναι και οι επιχειρήσεις της εστίασης που λειτουργούν με διανομή προϊόντων σε πακέτο και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι επιχειρήσεις των κλάδων πολιτισμού και αθλητισμού, τα γυμναστήρια, οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών ανέφερε ο υφυπουργός.

Αναφορικά με τις οφειλές στην Εφορία ανέφερε ότι αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων που λήγουν μέσα στο Μάρτιο και μεταφέρεται στο τέλος της ρύθμισης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: «Βόμβα» από Σκουτέλη - «Την ερχόμενη εβδομάδα θα έχουμε τα χειρότερα»