ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ το 2021

Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ το 2021
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Περισσότερους από 2.000 στοχευμένους ελέγχους πρόκειται να πραγματοποιήσει μέσα στο 2021 το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) με στόχο την περιστολή της φοροδιαφυγής, των παράνομων δραστηριοτήτων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος βρίσκονται μεταξύ άλλων οι περιπτώσεις εισφοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας, οι συναλλαγές και οι πωλήσεις προϊόντων μέσω του Διαδικτύου (e-shop κ.τ.λ.), αλλά και φαινόμενα διαφθοράς πολιτικών, δημάρχων, προέδρων, διευθυντών και συμβούλων δημόσιων οργανισμών αλλά και κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων.

Στην πρώτη γραμμή των ελέγχων θα βρεθούν για μία ακόμα φορά το παρεμπόριο (ένδυση - υπόδηση), το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνικών, αλκοολούχων ποτών, η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, ο έλεγχος «πόθεν έσχες» για περιπτώσεις παράνομης απόκτησης περιουσίας.

Στη λίστα με αυτούς που θα ελέγξει το ΣΔΟΕ, βάσει του σχεδίου δράσης που παρουσιάζει Το Βήμα περιλαμβάνονται επίσης περιπτώσεις δωροδοκιών, εκβιασμών, απάτης και τοκογλυφίας, ενώ σε στενό κλοιό θα βρεθούν αγροτικές ενισχύσεις - επιχορηγήσεις, συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο όνομα των εθνικών κληροδοτημάτων, ταχυδρομικά δέματα, σκάφη αναψυχής (θαλαμηγοί) κ.τ.λ. Μέσα στο 2021 προγραμματίζεται η εκπόνηση ειδικών επιχειρησιακών σχεδίων με εξειδίκευση σε ελέγχους της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας αλλά και στη διακίνηση και διάθεση υγραερίου.

Οπως αναφέρεται στο σχέδιο δράσης του ΣΔΟΕ, η αδήλωτη εργασία ως οικονομικό και κοινωνικό φαινόμενο είναι επιβραδυντικός και στρεβλωτικός παράγοντας της οικονομίας που έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δημόσιων εσόδων, την αποδυνάμωση του ασφαλιστικού συστήματος, τη νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων και την παραβίαση βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ καθίσταται εκ παραλλήλου αρμόδια για τη διενέργεια των ελέγχων που προβλέπονται και ενεργούνται από την ειδική υπηρεσία ελέγχου ασφάλισης του ΙΚΑ ΕΤΑΜ και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Τομείς στους οποίους φαινόμενα αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος (παρεμπόριο, άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων χωρίς την υποβολή έναρξης εργασιών, λαθρεμπόριο, υπαίθριο - πλανόδιο εμπόριο κ.ο.κ.) αποτελούν στόχους πρώτης προτεραιότητας ελέγχου.

Ενδεικτικά αναφέρονται έλεγχοι σε παντός είδους επιχειρήσεις για κατάθεση και ανάρτηση πίνακα προσωπικού και όρων εργασίας, απασχόληση κατά ημέρα εργασίας και ωράριο εργασίας διαφορετικό από το εμφανιζόμενο στον πίνακα προσωπικού, χωρίς προηγούμενη γνωστοποίηση της αλλαγής ή της τροποποίησης του ωραρίου στα τηρούμενα βιβλία ή στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και ούτω καθεξής.

Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για το έτος 2021 θα επικεντρωθούν επίσης σε επιχειρήσεις για την καταπολέμηση και ανακάλυψη πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού, στα εμπορεύματα που διακινούνται στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών, σε υπαίθριες αγορές, σε συναλλαγές αγαθών από απόσταση σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μεταξύ των προϊόντων που θα βρεθούν στο στόχαστρο είναι προϊόντα καλλωπισμού και προσωπικής φροντίδας, είδη ένδυσης, υπόδησης και συναφή συμπληρώματα, αθλητικά είδη, παιχνίδια, κοσμήματα και ρολόγια, τσάντες χειρός, αλκοολούχα ποτά και κρασιά, φαρμακευτικά σκευάσματα.

Εμφαση θα δοθεί και στους ελέγχους διακίνησης και διάθεσης υγραερίου κίνησης. Αντικείμενο του συγκεκριμένου ελέγχου αποτελεί η ανάδειξη φαινομένων παράνομης διάθεσης υγραερίου μειωμένης φορολόγησης (βιομηχανικού - θέρμανσης) ως υγραερίου κίνησης. Στο πλαίσιο προστασίας των καταναλωτών από μειωμένες παραδόσεις υγραερίου κίνησης η Γενική Διεύθυνση ΣΔΟΕ προμηθεύτηκε συσκευή ελέγχου ακριβείας διανομέων υγραερίου κίνησης προκειμένου να ελέγχει την ακριβή παράδοση των ποσοτήτων.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση του ελέγχου της διακίνησης καυσίμων, δημιουργείται λογισμικό υποδοχής δορυφορικών σημάτων προσδιορισμού θέσης βυτιοφόρων, που θα αποτυπώνει το προδιαγεγραμμένο δρομολόγιο, την εφαρμογή του και την υλοποίησή του σε άμεσο χρόνο για κάθε βυτιοφόρο που διακινεί καύσιμα. Τη χρήση της εφαρμογής αυτής το ΣΔΟΕ προτίθεται να την παραχωρήσει σε όλες τις ελεγκτικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στον έλεγχο της διακίνησης καυσίμων.

Πάντως, στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργούνται, δίνεται προτεραιότητα στη λήψη δειγμάτων ενεργειακών προϊόντων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών για τη διασφάλιση της ποιότητας αυτών και την καταστολή φαινομένων νοθείας και λαθρεμπορίας.