ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιούνκερ: «Υποφέρω όταν σκέφτομαι τους Έλληνες»

Γιούνκερ: «Υποφέρω όταν σκέφτομαι τους Έλληνες»

Τη συμπάθειά του προς τους Έλληνες, κυρίως αυτούς με τα μικρά εισοδήματα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διευκρινίζοντας πάντως ότι για τη χώρα μας δεν υπάρχει εναλλακτική.

«Υποφέρω όταν σκέφτομαι τους Έλληνες, κυρίως εκείνους με μικρά εισοδήματα, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική» τόνισε χαρακτηριστικά στη βελγική εφημερίδα «La Libre Belgique», ενώ με αυτοκριτική διάθεση παραδέχθηκε: «Ναι, η Ελλάδα φταίει, αλλά δεν είμαστε κι εμείς άμοιροι ευθυνών».

Στα πλαίσια αυτά, ο Γιούνκερ επανέλαβε ότι «πρέπει να οριστεί ένας Επίτροπος για την ανοικοδόμηση της χώρας», σημειώνοντας πάντως ότι «η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος του Eurogroup εκφράζει την εμπιστοσύνη του στην επιτυχία του δεύτερου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, επιμένοντας ότι η Ευρώπη θα πρέπει να συμβάλλει για να οδηγηθεί σε τροχιά ανάπτυξης.

Μάλιστα, προτείνει να αναλάβει ένα μέλος της Κομισιόν το έργο του συντονισμού των κοινοτικών πρωτοβουλιών για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.

Επίσης, καλεί την Ελλάδα «να αναθεωρήσει τη στάση που είχε έως τώρα στο ζήτημα της κυριαρχίας της, εφόσον δεν έχει πρόσβαση στις χρηματοοικονομικές αγορές, λόγω του ότι υπάρχουν ερωτήματα για την υλοποίηση της οικονομικής της προσαρμογής, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα» , τασσόμενος υπέρ του ειδικού λογαριασμού, μέσω του οποίου θα εξυπηρετείται προνομιακά το χρέος.

Παράλληλα, ο Γιούνκερ στέλνει ένα μήνυμα σε όσους θα ήθελαν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, επισημαίνοντας ότι «εκείνοι που φαντάζονται ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει μία μέρα την Ευρωζώνη και θα παλέψει με τα δαιμόνιά της, ανοίγουν την πόρτα σε μία ανεξέλεγκτη περιπέτεια».