ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην έκδοση ομολόγου 30 ετών προχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο

Στην έκδοση ομολόγου 30 ετών προχωρεί το Ελληνικό Δημόσιο
INTIME

Στις αγορές βγαίνει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της έκδοσης ομολόγου 30 ετών, λήξης το 2052.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε σήμερα πως έδωσε εντολή στις BNP Paribas, Goldman Sachs Bank Europe SE, HSBC, J.P. Morgan και Εθνική Τράπεζα να προχωρήσουν ως ανάδοχοι στο άνοιγμα βιβλίου προσφορών για 30ετές ομόλογο λήξης το 2052.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η έκδοση θα γίνει στο εγγύς μέλλον και θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.

Να σημειωθεί πως σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,819%, η απόδοση του 15ετούς ομολόγου ενισχύεται στο 1,1% και το πενταετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,038%.

Εκτιμήσεις της αγοράς τοποθετούν το δυνητικό επιτόκιο της έκδοσης των 30 ετών κάτω από το 1,8% και εκτιμούν πως το ποσό που θα αντληθεί θα είναι μεταξύ 1,5 -2,5 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης το επόμενο τρίμηνο για να αποτρέψει μία αύξηση των αποδόσεων.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν, σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα στους Financial Times τόνισε πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει στόχο να αποτρέψει την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων έως ότου η οικονομία της ευρωζώνης είναι έτοιμη να αντέξει ένα υψηλότερο κόστος δανεισμού.