ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ομολογιούχοι της Aegean, η ανάλυση σκοπιμότητας για την Ελλάκτωρ και ένα «παρών» με προεκτάσεις

Οι ομολογιούχοι της Aegean, η ανάλυση σκοπιμότητας για την Ελλάκτωρ και ένα «παρών» με προεκτάσεις

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Οι ομολογιούχοι της Aegean

Η Aegean Airlines βιάζεται να τρέξει το σχέδιο της κεφαλαιακής της ενίσχυσης κατά 180 εκατ. ευρώ και δεν το κρύβει. Αποτέλεσμα να εγείρονται απορίες για την ορθότητα κάποιων διαδικασιών, που ενδεχομένως θα πρέπει να ξεκαθαριστούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το ΔΣ της οποίας θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

Η Aegean Airlines έχει συγκαλέσει για την επόμενη Τετάρτη 24 Μαρτίου γενική συνέλευση των ομολογιούχων δανειστών του κοινού ομολογιακού δανείου που είχε εκδώσει το 2019, με σκοπό την τροποποίηση των όρων του δανείου εν όψει της αύξησης κεφαλαίου ύψους 60 εκατ. ευρώ και της λήψης κρατικής βοήθειας ύψους 120 εκατ. ευρώ. Με απλά λόγια η Aegean ζητά να αλλάξουν οι όροι του ομολογιακού για να διευκολυνθεί το σχέδιο κρατικής στήριξής της. Για να αποσπάσει δε τη σύμφωνη γνώμη των ομολογιούχων τους προσφέρει και κάποια γλυκαντικά (sweeteners). Έως εδώ καλά. Το πρόβλημα προκύπτει από το ότι η Διοίκηση της Aegean δρομολογεί την λήψη των εγκρίσεων των ομολογιούχων με συνοπτικές διαδικασίες και με την ελάχιστη προβλεπόμενη πλειοψηφία, κάτι που δεν έχει περάσει απαρατήρητο.

Στόχος της Aegean είναι να διασφαλίσει στην επικείμενη γενική συνέλευση την έγκριση της τροποποίησης των όρων του ομολογιακού, από ομολογιούχους που αντιπροσωπεύουν μόλις το 20% του συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου. Αλλά αυτό, κατά κάποιους δεν είναι σύμφωνο με τους όρους έκδοσης του ομολογιακού. Στο ενημερωτικό δελτίο του ομολογιακού που εκδόθηκε το 2019 από την Aegean αναφέρεται πως μετά την «επέλευση» γεγονότος καταγγελίας απαιτείται για την λήψη αποφάσεων να παρίστανται ομολογιούχοι που κατέχουν ομολογίες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 66,67% του εκάστοτε συνολικού ανεξόφλητου κεφαλαίου του ομολογιακού δανείου. Καθώς λόγω των συνθηκών της πανδημίας η Aegean έχει βρεθεί σε θέση που δεν θα της επιτραπεί να εκπληρώσει βασικούς όρους, που στο ενημερωτικό δελτίο της χαρακτηρίζονται ως «γεγονότα καταγγελίας», εγείρεται το ερώτημα γιατί η γενική συνέλευση της 24ης Μαρτίου δεν διεξάγεται με την αυξημένη πλειοψηφία του 66,67%.

Η στήλη απευθύνθηκε για το ζήτημα στην αεροπορική εταιρεία και έλαβε την εξής απάντηση: «Επί του ερωτήματός σας, τονίζουμε ότι κατά την ημερομηνία σύγκλισης και διεξαγωγής των συνελεύσεων των ομολογιούχων δεν έχει συντρέξει κανένα γεγονός καταγγελίας και άρα δεν εφαρμόζονται οι όροι στους οποίους αναφέρεστε. Όπως προκύπτει και από την σχετική πρόσκληση προς τους ομολογιούχους δανειστές καθώς και από την έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας μας, η Συνέλευση καλείται να αποφασίσει -σε προληπτική βάση- τροποποιήσεις των όρων του δανείου. Παράλληλα, άλλες τροποποιήσεις εισαγάγουν πρόσθετες εξασφαλίσεις και δεσμεύσεις της εταιρίας προς τους ομολογιούχους δανειστές. Με βάση τα ανωτέρω και τις αντίστοιχες νομικές συμβουλές που έχουμε λάβει δεν ενεργοποιείται ανάγκη απαρτίας 66,7% όπως αναφέρετε στην ερώτηση σας».

Ένα «παρών» με προεκτάσεις

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει ήδη τους αντιπολιτευτικούς τόνους για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Η στήλη πληροφορείται πως για το θέμα έχει δείξει ειδικό ενδιαφέρον ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εστιάζει στις τεράστιες απώλειες που θα υποστεί το ΤΧΣ κατά την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς. Ενδεχομένωςθέλει να μην επαναληφθεί, ότι λανθασμένα έπραξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την αύξηση κεφαλαίου του 2015. Ίσως όμως η αντίδραση του να έχει πολιτική σκοπιμότητα. Να είναι απλά μια αντίδραση για να διασκεδαστούν οι αρνητικές εντυπώσεις που καταγράφθηκαν την προηγουμένη εβδομάδα μέσα στο στρατόπεδο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από τη ψήφιση συγκεκριμένων διατάξεων για το νόμο του ΤΧΣ. Για όσους δεν το ξέρουν ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» σε νομοσχέδιο που περιελάμβανε -μεταξύ άλλων - διάταξη για την επέκταση και στα μέλη του ΤΧΣ της κατ΄ έγκληση δίωξης των τραπεζιτών για το κακούργημα της απιστίας. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταψήφισε την «αμνήστευση» των μελών του ΤΧΣ για μελλοντικές τους αποφάσεις. Αυτό είναι κάτι που προκάλεσε ένταση εντός του κόμματος και κριτική από συνιστώσες και μη. Η στήλη πληροφορείται πως ο Αλέκος Φλαμπουράρης ήταν εξ αρχής αντίθετος στη διάταξη και ζήτησε να καταψηφιστεί η αμνήστευση. Ωστόσο, Ευκλείδης και Έφη επέβαλαν το «παρών».

Οι μνηστήρες της Εθνικής Ασφαλιστικής

Δεν έχει προλάβει να υπογραφεί η συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και το CVC για την Εθνική Ασφαλιστική και ήδη έχουν ξεκινήσει οι φήμες για τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα ηνία. Όπως πληροφορείται μάλιστα η στήλη, υπάρχουν κάποιοι που πολύ θα ήθελαν να αναλάβουν κάποια επιτελική θέση στην Εθνική Ασφαλιστική και άρα επιδιώκουν να γίνεται το σχετικό «σούσουρο». Έτσι, στα ονόματα που ακούγονται στην πιάτσα υπάρχει ένας παλιός γνώριμος της Εθνικής Τράπεζας που βρίσκεται εκτός banking επί εξαετία και ο οποίος θα ήθελε να επιστρέψει στην ενεργό δράση. Άλλη φήμη πάλι ενέπλεκε εν ενεργεία υψηλότατο στέλεχος του κλάδου, όμως όταν ερωτήθηκε από τη στήλη απάντησε αποστομωτικά «γελοία πράγματα». Σε κάθε περίπτωση, ακόμα έχουμε δρόμο μέχρι να εγκριθεί και να υπογραφεί το deal και βλέπουμε για το πότε -και αν- θα γίνουν οι αλλαγές.

Αναμένοντας τους συμβούλους

«Θα ήταν παράλογο να είχαμε επενδύσει στην Ελλάκτωρ χωρίς να μπορούμε να υποστηρίξουμε την επένδυσή μας». Η συγκεκριμένη φράση ειπώθηκε προ δύο εβδομάδων από τον εφοπλιστή Δημήτρη Μπάκο, ο οποίος με τον συνεταίρο του Γιάννη Καϋμενάκη, κατέχουν το 16,95% των μετοχών της εισηγμένης και ελέγχουν συνολικά δικαιώματα ψήφου 25,5%. Δεδομένου ότι οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης έχουν επενδύσει περί τα 75 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ, θα ήταν πραγματικά παράλογο να μην μπουν στην αύξηση, ειδικά από τη στιγμή που ήταν εκείνοι που πρότειναν πρώτοι την πραγματοποίηση της στα μέσα Δεκεμβρίου.

Το τί θα κάνουν τελικά οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης ενδεχομένως να το μάθουμε νωρίτερα από τις 2 Απριλίου, οπότε θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ. ευρώ. Βλέπετε οι δύο εφοπλιστές έχουν αναθέσει σε χρηματοοικονομικούς συμβούλους την «ανάλυση της σκοπιμότητας» της αύξησης κεφαλαίου. Τί σημαίνει αυτό; Πως το Δεκέμβριο αναγνώριζαν την χρησιμότητας μιας αύξηση κεφαλαίου ύψους 50 εκατ. ευρώ, αλλά τρεις μήνες μετά δεν είναι (ακόμη) πεπεισμένοι για την ανάγκη μιας αύξησης κεφαλαίου της τάξης των 120,5 εκατ. ευρώ.

Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων της αύξησης θα διοχετευθούν για την αναδιάρθρωση της ΑΚΤΩΡ, κανονικά δεν θα απαιτηθεί κόπος για να πεισθούν οι κ.κ. Μπάκος και Καϋμενάκης για την ανάγκη υλοποίησής της. Ειδικά από τη στιγμή που ο Αλέξανδρος Εξάρχου, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΚΤΩΡ, συνεργάζεται με τους δύο εφοπλιστές για το πως θα μεγιστοποιηθεί η επένδυσή τους στην Ελλάκτωρ. Ενδεχομένως και ο κ. Εξάρχου να μην έχει πειστεί και να χρειάζεται να διαβάσει την «ανάλυση σκοπιμότητας» των συμβούλων για να αποφανθεί…

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.