ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μειωμένα ενοίκια: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για δηλώσεις Covid και αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Μειωμένα ενοίκια: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για δηλώσεις Covid και αποζημιώσεις ιδιοκτητών

Μειωμένα ενοίκια: Ανοίγει ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους ιδιοκτήτες που θα ενημερώνονται για όσα πρέπει να γνωρίζουν

Λύση στις μεγάλες καθυστερήσεις που καταγράφονται στην καταβολή των αποζημιώσεων για τα κουρεμένα ενοίκια προκαλώντας την οργή των ιδιοκτητών θα επιχειρήσει να δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με την ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία θα περιέχει σαφείς και αναλυτικές πληροφορίες για την τύχη των δηλώσεων Covid.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, οι ιδιοκτήτες με το προσωπικό τους ΑΦΜ θα εισέρχονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα ενημερώνονται εάν δικαιούνται αποζημίωση για τα ενοίκια που έχουν κουρευτεί από τον περασμένο Νοέμβριο έως τον Μάρτιο, εάν δικαιούνται συμψηφισμό φόρων για τα κουρεμένα ενοίκια από τον Μάρτιο έως και τον Οκτώβριο του 2020 ή εάν η αίτησή τους έχει απορριφθεί και δεν πρόκειται να εισπράξουν αποζημίωση. Με αυτή τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει καταβληθεί ακόμη η σχετική αποζημίωση.

Το υπουργείο Οικονομικών θα εκταμιεύσει τις αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες που είτε δεν εισέπραξαν καθόλου τα ενοίκια του περασμένου Ιανουαρίου είτε τα εισέπραξαν μειωμένα κατά 40%.

Συγκεκριμένα μέχρι σήμερα Παρασκευή 19 Μαρτίου θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες που είχαν υποβάλει έως τις 10 Μαρτίου δηλώσεις Covid για τα απωλεσθέντα ενοίκια Ιανουαρίου, εφόσον οι δηλώσεις τους θα έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα. Παράλληλα θα πληρωθούν και οι “ουρές” των αποζημιώσεων που αφορούν στα «κουρέματα» του Δεκεμβρίου. Οι ιδιοκτήτες στις υποβληθείσες δηλώσεις Covid των οποίων θα έχουν εντοπιστεί λάθη αλλά τελικά θα έχουν διορθωθεί θα πληρωθούν μετά τις 30 Μαρτίου.

Στη τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία πληρωμής των ιδιοκτητών που τα ενοίκια τους «κουρεύτηκαν» εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών μέτρων για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων από τις συνέπειες της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις για τους ιδιοκτήτες που τον Ιανουάριο δεν εισέπραξαν καθόλου ενοίκιο ή το ενοίκιο του καταβλήθηκε μειωμένο κατά 40%.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό έως τις 19 Μαρτίου αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους λογαριασμούς των ιδιοκτητών ακινήτων που είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid έως τις 10 Μαρτίου για τα ενοίκια που αφορούν τον Ιανουάριο, εφόσον οι δηλώσεις τους θα έχουν εκκαθαριστεί χωρίς πρόβλημα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποζημιωθούν και όσοι ιδιοκτήτες εξαιτίας λαθών ή παραλείψεων καθυστέρησε η εκκαθάριση των αιτήσεων του που αφορούν την αποζημίωση των ενοικίων Δεκεμβρίου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.