ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρευνα του ΔΝΤ για το κόστος των κοινωνικών αναταραχών: H Ελλάδα και η πανδημία

Έρευνα του ΔΝΤ για το κόστος των κοινωνικών αναταραχών: H Ελλάδα και η πανδημία
INTIME

Οι Έλληνες μάθαμε από πρώτο χέρι, το τί σημαίνει λιτότητα και ποιες είναι  οι επιπτώσεις της σε οικονομία και κοινωνία. Μέσα στην τελευταία δεκαετία είδαμε τα ομόλογά μας να «κουρεύονται», τις καταθέσεις μας να «μεταναστεύουν» και τις μετοχές μας να «εξαερώνονται». Αλλά η εμπειρία των Μνημονίων δεν παρήγαγε παραστάσεις και γνώση μόνον για τους Έλληνες, αλλά ήταν … διδακτική και για τους θεσμούς. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ βασιζόμενο και στα γεγονότα που διαδραματίσθηκαν στην Ελλάδα κατήρτισε ένα δείκτη, ο οποίος μετρά τις επιπτώσεις των κοινωνικών αναταραχών στην πορεία των χρηματιστηρίων.

Οι οικονομολόγοι του Ταμείου, μετά από την μελέτη 72 επεισοδίων κοινωνικών αναταραχών στο διάστημα 2011-2020, στα οποία συμπεριέλαβαν και τις διαμαρτυρίες, πορείες και επεισόδια που συνέβησαν στην Ελλάδα την περίοδο Οκτωβρίου 2011, Φεβρουαρίου 2012 και Ιουλίου 2015, κατέληξαν πως ένα μέσο επεισόδιο κοινωνικής αναταραχής σε μια τυπική χώρα, προκαλεί σε ένα διάστημα μόλις δύο εβδομάδων μια σωρευτική πτώση στις χρηματιστηριακές αποδόσεις της τάξης του 1,4%.

Κατά το ΔΝΤ, αυτή η πτώση στις χρηματιστηριακές αγορές είναι πιο έντονη όταν τα συμβάντα αναταραχών διαρκούν περισσότερο, αλλά και πιο μικρή όταν σε μια χώρα υπάρχουν ισχυροί θεσμοί, καλή διακυβέρνηση και πιο δημοκρατικά συστήματα, καθώς κατά το ΔΝΤ αυτοί είναι παράγοντες που μετριάζουν τον αρνητικό αντίκτυπο.

Η ίδια έρευνα συσχετίζει την ένταση των κοινωνικών αναταραχών με την αύξηση της αβεβαιότητας στην παραγωγή και τις επενδύσεις, τη μείωση της εμπιστοσύνης, καθώς και την πιθανότητα επιτυχίας ή αποτυχίας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Το ανησυχητικό είναι πως οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ προειδοποιούν πως η πανδημία του κορωνοϊού εντείνει τις κοινωνικοοικονομικές ανισορροπίες και ανισότητες και σπείρεις σε πολλές περιπτώσεις τους σπόρους για μελλοντικές κοινωνικές αναταραχές. Με απλά λόγια, βλέπουν πως τα επιβαρυμένα δημοσιονομικά μεγέθη και η συσσώρευση χρεών θα οδηγήσουν αναγκαστικά μετά την πανδημία σε πολιτικές εξισορρόπησης ή και λιτότητας, που σε κάποιες χώρες θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή . Η ιστορία δηλαδή των Μνημονίων θα επαναληφθεί. Μπορεί και στην Ελλάδα….