ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η πεντάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Πειραιώς, οι δύο KPMG και η Ψυττάλεια

Η πεντάδα του ΣΥΡΙΖΑ για την Τράπεζα Πειραιώς, οι δύο KPMG και η Ψυττάλεια

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η πεντάδα του ΣΥΡΙΖΑ

Την επόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα με τη Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για τη δρομολογούμενη αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς. Το αρχικό ραντεβού που είχε προγραμματισθεί για τις 31 Μαρτίου μετατέθηκε, κάτι που δίνει τροφή για σπέκουλα, αλλά θα αποφύγουμε να μπούμε σε αυτά τα μονοπάτια. Κατά πληροφορίες της στήλης, στη συνάντηση θα μετέχουν εκτός από τον Αλέξη Τσίπρα, οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέκος Φλαμπουράρης, Αλέξης Χαρίτσης και Βαγγέλης Πιλάλης. Από την πλευρά του ΤΧΣ στη συνάντηση θα μετέχει σίγουρα ο Πρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ανδρέας Βερύκιος, συνοδευόμενος από δύο μέλη που θα προσδιορισθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Δεν θα μας προκαλούσε πάντως έκπληξη εάν η συνάντηση είχε ως γλώσσα εργασίας τα αγγλικά και όχι τα ελληνικά.

Οι δύο KPMG

Σήμερα θα διεξαχθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της KPMG Ελεγκτική Ανώνυμη Εταιρεία προκειμένου να εγκρίνει τις οικονομικές καταστάσεις Ιουλίου 2019 - Ιουνίου 2020 και να τοποθετήσει νέα μέλη στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας. Αυτό που δεν είναι γνωστό, είναι πως στην Ελλάδα η KPMG δραστηριοποιείται μέσω δύο εταιρειών, που είναι και οι δύο εγγεγραμμένες στο μητρώο Ελεγκτικών Εταιρειών και έχουν και οι δύο ως πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Βουνισέα. Πρόκειται για την προαναφερθείσα KPMG Ελεγκτική Ανώνυμη Εταιρεία και την KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές Ανώνυμη Εταιρεία. Το σχήμα αυτό προέκυψε για λόγους που σχετίζονται με την προηγούμενη διοίκηση της KPMG στην Ελλάδα και δεν είναι της παρούσης να αναφερθούν. Αυτό που όμως πληροφορούμαστε είναι πως ο κ. Βουνισέας δρομολογεί τις διαδικασίες, ώστε οι δύο εταιρείες να συγχωνευθούν και να εκλείψει το σημερινό ιδιόμορφο καθεστώς. «Σύζευξον αυτούς εν ομοφροσύνῃ, στεφάνωσον αυτοὺς εις σάρκα μίαν», που λέει και η Εκκλησία μας. ·

Η ΕΥΔΑΠ για την Ψυττάλεια

Μέσα στον Απρίλιο θα ξεκαθαρίσει το θέμα του διαγωνισμού της ΕΥΔΑΠ για το συμβόλαιο των 260 εκατ. ευρώ που αφορά στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων της Ψυττάλειας (ΚΕΛΨ). Ο διαγωνισμός για την πενταετή λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στην Ψυττάλεια προκηρύχθηκε στα τέλη Μαΐου του 2019 –προεκλογικά-, από την προηγούμενη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, ωστόσο καθυστέρησε λόγω της βροχής ενστάσεων και προσφυγών που κατέθεσαν κάποιοι εκ των συμμετεχόντων. Τα τρία σχήματα που διεκδικούν το μεγάλο αυτό συμβόλαιο της ΕΥΔΑΠ είναι αυτά των 1) Suez – ΤΕΡΝΑ- Ιntrakat, 2) Μυτιληναίος – Χ.Κωνσταντινίδης- ACEA και 3) ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ- ΕΡΓΟΤΕΜ. Ο δρόμος άνοιξε προ μηνών με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε προσφυγή της κοινοπραξίας ΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ, επιτρέποντας στη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να αξιολογήσει τις τεχνικές διευκρινίσεις που είχε ζητήσει πέρυσι το Σεπτέμβριο από τους διαγωνιζόμενους σχετικά με ελλείψεις και ασάφειες στα δικαιολογητικά τους. Η Διοίκηση Σαχίνη θα αποφασίσει μέσα στον Απρίλιο ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνεχίσουν στο επόμενο στάδιο που είναι το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών. Και έτσι το πράγμα θα πάρει επιτέλους το δρόμο του…

Η D-Day της Φωτεινής Ιωάννου

Στις 21 Μάϊου είναι προγραμματισμένη η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για το Frontier, την τιτλοποίηση Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων της Εθνικής Τράπεζας. Όμως, όπως πληροφορείται η στήλη, η αγορά περιμένει μια παράταση της τάξης των δύο εβδομάδων φέρνοντας την ημερομηνία πιο κοντά στην 6η Ιουνίου, την πραγματική «D-Day». Μέχρι στιγμής, με βάση τις μη δεσμευτικές προσφορές που έχουν καταθέσει τα σχήματα DoValue-Bain-Fortress, Davidson Kempner-Cepal, Intrum, και Pimco-Quant προβάδισμα δείχνει να έχει η Intrum, αλλά φτάνοντας στην τελική ευθεία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Όπως μαθαίνει η στήλη, όλοι οι ενδιαφερόμενοι παραμένουν «ζεστοί» και αυτό είναι το ιδανικό σενάριο για τη Φωτεινή Ιωάννου, τη Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας τη δύσκολη αυτή αποστολή.

Ακριβές μου συναλλαγές

Εντός της εβδομάδος αναμένεται να συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ) για να εξετάσει το πως θα κινηθεί για να «αποκρούσει» τις νέες αυξήσεις χρεώσεων που επιχειρεί αιφνιδίως να επιβάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα αυξανόμενα κόστη των χρηματιστηριακών, αφενός τις αποδυναμώνουν οικονομικά, αφετέρου της αναγκάζουν να μετακυλούν στους πελάτες – επενδυτές μέρος του βάρους. Έτσι, οι συναλλαγές γίνονται ακριβότερες και η ελληνική κεφαλαιαγορά γίνεται λιγότερο ελκυστική και συνακόλουθα λιγότερο ανταγωνιστική. Δεν είναι τυχαίο πως η ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Ζαββό για την αναβάθμιση του θεσμού της κεφαλαιαγοράς είχε εστιάσει ειδικά στο θέμα του κόστους, ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Υπό αυτή την οπτική μια συνάντηση του ΣΜΕΧΑ με τον Γιώργο Ζαββό, και για το επίμαχο θέμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.