ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι υποψήφιες εταιρίες για τις έρευνες πετρελαίου

Οι υποψήφιες εταιρίες για τις έρευνες πετρελαίου

Τουλάχιστον τέσσερις είναι οι υποψήφιες εταιρείες για τις έρευνες πετρελαίου σε Ιόνιο και Κρήτη, κι ενώ σήμερα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.

Οι εταιρείες, που είναι εξειδικευμένες στον τομέα των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), και προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και τη Γαλλία, έχουν υποβάλει αίτηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση ερευνών στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ στις εταιρείες που έχουν ήδη καταθέσει φακέλους περιλαμβάνονται οι ION, TGS-NOPEC, CGG Veritas και Dolphin Geophysical.

Ενδιαφέρον έχει δείξει στο παρελθόν και η νορβηγική PGS, ενώ στελέχη της έχουν επισκεφθεί το ελληνικό υπουργείο.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει στις 3 σήμερα το μεσημέρι.

Ο διαγωνισμός

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν τεχνική και οικονομική προσφορά, στην οποία θα αναφέρουν τα χιλιόμετρα σεισμικών δεδομένων που δεσμεύονται να πραγματοποιήσουν, τις περιοχές στις οποίες θα κάνουν τις έρευνες, την τεχνολογία που θα εφαρμόσουν και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ερευνών και ερμηνείας των δεδομένων.

Υπ' όψιν θα ληφθεί η εμπειρία στην έρευνα, την ερμηνεία των δεδομένων και τις δυνατότητες προώθησης της περιοχής στη διεθνή αγορά.

Στόχος είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση σε Ιόνιο και Κρήτη μέσα στο 2012.

Οι εταιρείες που υπέβαλαν αίτηση

Οι εταιρείες που έδειξαν ενδιαφέρον και κατέθεσαν αίτηση για την προκήρυξη είναι:

Η Νορβηγική TGS Nopec δραστηριοποιείται σε Βόρεια και Νότια Αμερική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Ασία, Αυστραλία και Αρκτική. Τα έσοδά της το 2011 ξεπέρασαν τα 600 εκατ. δολάρια και τα κέρδη τα 170 εκατ. Η TGS την περίοδο 2003 - 2005 έκανε σεισμικές έρευνες και στην Ελλάδα, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Η Αμερικανική ION δραστηριοποιείται στην Ευρώπη (Ιρλανδία, Πολωνία) όπου έχει πραγματοποιήσει περισσότερα από 12.000 χιλιόμετρα σεισμικών ερευνών, στις ΗΠΑ, Βραζιλία, Κολομβία, Ουρουγουάη, στην Αφρική (Αγκόλα, Κονγκό, Γκαμπόν, Μαδαγασκάρη, Κένυα, Τανζανία, Σευχέλλες, Μοζαμβίκη, Καμερούν, Γουινέα και Νιγηρία), στον Αρκτικό κύκλο, στην Αυστραλία και την Ινδία. Η εταιρεία είχε έσοδα περίπου μισό δισ. δολάρια το 2011 και κέρδη 35 εκατ. δολάρια.

Η CGG Veritas ιδρύθηκε το 1931 και κάνει σεισμικές έρευνες από το 1947. Η έδρα της είναι στη Γαλλία, έχει 70 γραφεία ανά τον κόσμο και ο όμιλος στον οποίο ανήκει απασχολεί 8000 εργαζόμενους. Το 2011 πραγματοποίησε έσοδα ύψους 3,2 δις. δολαρίων.

Η Dolphin Geophysical, με έδρα τη Νορβηγία, ιδρύθηκε στα τέλη του 2010 και δραστηριοποιείται στον τομέα των σεισμικών ερευνών με έξι πλοία. Τα έσοδά της το 2011 ήταν 98 εκατ. δολάρια και τα κέρδη προ φόρων 1,1 εκατ.