ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια : Οι έξι προϋποθέσεις για τη διπλή αποζημίωση του Απριλίου

«Κουρεμένα» ενοίκια : Οι έξι προϋποθέσεις για τη διπλή αποζημίωση του Απριλίου
INTIME

Οι μειώσεις ενοικίων των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων και οι αποζημιώσεις των ιδιοκτητών που στεγάζουν αυτές τις επιχειρήσεις  απορροφούν ένα μεγάλο μέρος της βοήθειας ύψους 2,5 δισ. ευρώ που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τον Απρίλιο. Μάλιστα, προκειμένου να δώσει «ανάσα» στην αγορά και στους ιδιοκτήτες ακινήτων το υπουργείο Οικονομικών θα πληρώσει μέσα στον Απρίλιο τα ποσά που αφορούν στα «κουρεμένα» ενοίκια Φεβρουαρίου και Μαρτίου.

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, θα δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 100% στα επαγγελματικά τους ακίνητα και για τον μήνα Απρίλιο. Για τους ιδιοκτήτες φυσικά πρόσωπα και νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές, θα καταβληθεί αποζημίωση στο 80% και 60% αντίστοιχα του μισθώματος.

Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας θα τεθεί σε αναστολή μέσα στον Απρίλιο θα δοθεί η δυνατότητα έκπτωσης ενοικίου 40% για την κύρια κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών. Για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί. Ειδικά δε για τον Απρίλιο, θα συνεχισθεί για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου η υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%.

Παράλληλα, εντός του δευτέρου δεκαήμερου του Απριλίου θα προχωρήσει η καταβολή διπλής αποζημίωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο. Ειδικότερα, για τον μήνα Μάρτιο, και για μισθώσεις που έχουν συναφθεί μέχρι την 31η/1/2021, θα διενεργηθεί προκαταβολή αποζημιώσεων με βάση τη δήλωση COVID Φεβρουαρίου, εφόσον πληρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Μάρτιο.
  • Να έχει υποβληθεί, για τις μισθώσεις αυτές, δήλωσηCOVID τον Φεβρουάριο.
  • Και τέλος, να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθάρισε πως για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, θα θεσπισθεί πλαίσιο για την επιστροφή στο Δημόσιο αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, θα ανασταλεί η πληρωμή δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών εισφορών και η δόση θα μεταφερθεί στο τέλος της ρύθμισης. Συγκεκριμένα, για τον μήνα Απρίλιο, θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται στα τέλη Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου, της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, των μεταφορών, και άλλων κλάδων που παραμένουν κλειστοί.