ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Απρίλιο - Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή τον Απρίλιο - Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις

Επίδομα 534 ευρώ: Θα λάβουν τον Απρίλιο και οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία - Θα ισχύσουν τα ίδια κριτήρια με τον Μάρτιο. 

Στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου, έγινε αναφορά και στο επίδομα των 534 ευρώ που συνεχίζει να καταβάλλεται στους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Ανακοινώθηκε πως οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ μηνιαίως.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Διαβάστε επίσης: Δώρο Πάσχα 2021: «Μαχαίρι» για χιλιάδες εργαζόμενους σε αναστολή - Πότε και πόσα χρήματα θα λάβουν

Από τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου και μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου «τρέχει» η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων στις περιοχές που εντάχθηκαν στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου με έναρξη αναστολών από το Σάββατο, 27 Μαρτίου.

Ενώ από τις 29 Μαρτίου και μέχρι τις 12 Απριλίου, ορίστηκε η προθεσμία για την υποβολή μονομερών δηλώσεων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού.

Όπως γράψαμε πρώτοι στο Newsbomb.gr οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που πλήττονται σημαντικά, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που τίθενται σε αναστολή, υπολογιζόμενη επί του ποσού των 534 ευρώ μηνιαίως.

Διαβάστε το σχετικό άρθρο: Επίδομα 534 ευρώ: Αναστολές συμβάσεων και τον Απρίλιο - Ποιους κλάδους θα αφορούν

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

Έτσι, για τον Απρίλιο θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται η διευρυμένη λίστα των ΚΑΔ Μαρτίου για τις πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυσαν κατά τον μήνα Μάρτιο και για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, χωρίς να ισχύουν κριτήρια υπαγωγής στο μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους. Το κόστος υπολογίζεται στα 330 εκ.

Αναλυτικά,

Τον Απρίλιο δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας θα έχουν:

  • Υποχρεωτικά οι επιχειρήσεις που παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για όσο διάστημα διαρκέσει το «λουκέτο» τους. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να βγάλουν σε αναστολή όλο το προσωπικό τους για το διάστημα αυτό.
  • Προαιρετικά οι επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργήσουν για το διάστημα από την ημερομηνία επαναλειτουργίας τους έως την 30η Απριλίου. Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους για το προαναφερθέν διάστημα
  • Προαιρετικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις από την 1η έως την 30η Απριλίου. Έτσι θα μπορούν να βγάλουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε αναστολή. Ωστόσο, θα συνεχίσουν να ισχύουν οι «ρήτρες» (όπως η μείωση τζίρου) που ίσχυσαν για πρώτη φορά κατά τον μήνα Μάρτιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown - Τζανάκης στο Newsbomb.gr: Σε 2–3 βδομάδες θα μπορούμε να μιλάμε για άνοιγμα στην Αττική