ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παρουσιάζει σήμερα το ΔΝΤ

Τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη παρουσιάζει σήμερα το ΔΝΤ
AP

Οι κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες όλου του πλανήτη, με επικεφαλής παράγοντες από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα, μετέχουν στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ που ξεκίνησε χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Απριλίου, για να συζητήσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια ανάκαμψη και να σταθμίσουν μέτρα για την αποφυγή μεγάλου πλήγματος στους φτωχότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Η διεθνής οικονομία ανακάμπτει ταχύτερα από ό,τι πολλοί οικονομολόγοι είχαν προβλέψει πριν από λίγες εβδομάδες, με μεγάλες ελπίδες την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Κίνα και τον επιταχυνόμενο ρυθμό εμβολιασμών σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, ένα νέο κύμα περιορισμών απειλεί αυτήν την ανάπτυξη, καθώς πολλές χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα με περιορισμένους πόρους μένουν πίσω. «Το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει γρήγορα», δήλωσε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Σε έκθεση που θα κυκλοφορήσει σήμερα, το ΔΝΤ σκοπεύει να αυξήσει τις προβλέψεις του για παγκόσμια ανάπτυξη για το τρέχον έτος από 5,5% που προέβλεπε τον Ιανουάριο, σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα. Αυτό θα ακολουθούσε μια εκτιμώμενη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,5% για το 2020.

Στην ετήσια Εαρινή Συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από την ομάδα των 20 πλουσιότερων χωρών.

Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν επίσης τρόπους ανοικοδόμησης της παγκόσμιας οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής.