ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Γέφυρα 2: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Πρόγραμμα Γέφυρα 2: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2»  για επιδότηση επιχειρηματικών δανείων - Τα 5 βήματα για τις αιτήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης ανακοίνωσε χθες (05/04) την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2».

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων, το οποίο θα δώσει «ανάσα» σε περίπου 150.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που είτε θα βοηθηθούν να παραμείνουν «πράσινες» απέναντι στις τράπεζες είτε θα υποστηριχθούν στην εξυπηρέτηση δανείων που έχουν ήδη «κοκκινίσει». Βασική προϋπόθεση ένταξης στο πρόγραμμα είναι τα έσοδα της επιχείρησης το έτος 2020 να ήταν μειωμένα κατά τουλάχιστον 20%, συγκριτικά με το έτος 2019.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ 2», μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ έως τις 9 Μαΐου 2021, μέσω μιας απλής διαδικασίας, δίχως να απαιτείται η συνυποβολή δικαιολογητικών.

 1. Υποβολή αίτησης: Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ του υπουργείου Οικονομικών (http://www.keyd.gov.gr/ ή http://ofeiles.gov.gr).
 2. Έλεγχος επιλεξιμότητας: Στις υποψήφιες προς επιδότηση επιχειρήσεις θα διενεργηθούν ηλεκτρονικοί έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων.
 3. Έγκριση επιδότησης: Εφόσον η επιχείρηση πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας, εκδίδεται από την ΕΓΔΙΧ ηλεκτρονική Απόφαση Έγκρισης Επιδότησης και κοινοποιείται ηλεκτρονικά στην επιλέξιμη επιχείρηση μέσω e-mail.
 4. Ρύθμιση δανείων: Σε περίπτωση που η επιλέξιμη επιχείρηση διατηρεί μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείων της, ώστε να προβεί σε ρύθμιση.
 5. Καταβολή επιδότησης:

α) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά την έγκριση της επιδότησης,

β) στις περιπτώσεις που το επιχειρηματικό δάνειο είναι μη εξυπηρετούμενο, τότε η καταβολή της επιδότησης ξεκινά 1 μήνα μετά τη σύναψη σύμβασης ρύθμισης δανείου με τη συνεργαζόμενη τράπεζα ή τον διαχειριστή δανείου της. Και στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις, η πληρωμή πραγματοποιείται την τελευταία εργάσιμη ημέρα εκάστου μήνα.

Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή για αιτήσεις ως τις 9 Μάϊου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι πιστώσεις της κρατικής συνδρομής στους δικαιούχους, καλύπτοντας αναδρομικά και τη δόση του Απριλίου.

Τα βασικά χαρακτηριστικά

 • Επιδότηση μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες.
 • Επιδότηση τόσο του κεφαλαίου όσο και των τόκων του δανείου.
 • Επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών, με υψηλά ποσοστά επιδότησης, που φτάνουν μέχρι και το 90% της μηνιαίας δόσης.
 • Επιδότηση δόσης μέχρι και 80% για επιχειρήσεις που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να τα ρυθμίσουν και να αποφύγουν κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

Αναλυτικά, η συνεισφορά του Δημοσίου για το Πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ ανέρχεται στα εξής ποσοστά:

Για τα εξυπηρετούμενα δάνεια:

 • Στο 90% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο,
 • Στο 80% για το 2ο τρίμηνο και
 • Στο 70% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια:

 • Στο 80% της μηνιαίας δόσης για το 1ο τρίμηνο,
 • Στο 70% για το 2ο τρίμηνο και
 • Στο 60% για τους υπόλοιπους 2 μήνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ολοταχώς για 5.000! Σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ – «Πνίγονται» τα νοσοκομεία