ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την 10η αξιολόγηση

Εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών για την 10η αξιολόγηση
AP

Συνεχίζονται αυτήν την εβδομάδα οι εξ αποστάσεως διαβουλεύσεις της Αθήνας με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Στο διήμερο 20 και 21 Απριλίου η σκυτάλη των διαπραγματεύσεων θα περάσει στους επικεφαλής των κλιμακίων με τους αρμόδιους υπουργούς. Η 10η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα δοθεί τον Μάιο στη δημοσιότητα και στο Eurogroup του Ιουνίου θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης, από τα κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και άλλες ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες, ύψους 644 εκατ. ευρώ.

Στις συζητήσεις των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται μεταξύ άλλων το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, ζητήματα που αφορούν την πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου τον Ιούνιο, τα βήματα για την επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, η προώθηση του Ηρακλή 2 και ενδεχόμενες παρεμβάσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Σημειώνεται ότι ο νέος πτωχευτικός ισχύει για τις επιχειρήσεις και αναμένεται από τον Ιούνιο να εφαρμαστεί και για τα φυσικά πρόσωπα.

Εμφαση αναμένεται να δοθεί στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου οι οποίες αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο – και η οποία αύξηση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στις οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης. Στις συζητήσεις αναμένεται και το πλαίσιο για τις εκκρεμείς συντάξεις και το χρονοδιάγραμμα μηδενισμού και διαχείρισης.

Στις συζητήσεις και η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, όπου το οικονομικό επιτελείο προγραμματίζει να ολοκληρωθεί εντός του 2021, όμως δεν αναμένεται να εφαρμοστούν για τον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών θα γίνει απολογισμός της κατάστασης και η εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης, έπειτα και την πίεση που ασκεί η παράταση των κοινωνικών περιορισμών. Εντός του Απριλίου αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2021-2024 και η σύσταση που έχει δοθεί πανευρωπαϊκά προς τα κράτη - μέλη είναι η συνέχιση της στήριξης σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, όπου όμως τα μέτρα σταδιακά θα γίνονται στοχευμένα.