ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ψηφιακό ευρώ, τα πλαίσια αφερεγγυότητας και η ασφάλιση καταθέσεων στο επίκεντρο του Eurogroup

Το ψηφιακό ευρώ, τα πλαίσια αφερεγγυότητας και η ασφάλιση καταθέσεων στο επίκεντρο του Eurogroup
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Σημαντικά θέματα που εκτείνονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης έως το ψηφιακό ευρώ και τη διαφάνεια λειτουργείας του Eurogroup θα εξετασθούν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος του Eυrogroup Πασκάλ Ντόναχιου και οι ομόλογοί του αναμένεται να αναφερθούν στην ανάγκη ταχείας επικυρώσεως του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από τα κράτη μέλη της ΕΕ και ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών σχεδίων.

Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει θεματική συζήτηση σχετικά με τα πλαίσια αφερεγγυότητας βάσει τεχνικού σημειώματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα τονισθεί δε πως για να επιτευχθεί ταχύτερη ανάκαμψη, ισχυρότερη ανάπτυξη και βαθύτερη χρηματοπιστωτική ενοποίηση εντός της ευρωζώνης στο μέλλον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν αποτελεσματικά και αποδοτικά πλαίσια αφερεγγυότητας.

Στην ίδια βάση, η προεδρία της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (ΕΣΑΚ) θα ενημερώσει τους υπουργούς σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί όσον αφορά τη συναινετική προετοιμασία ενός σταδιακού και χρονικά προσδιορισμένου προγράμματος εργασιών για όλα τα εκκρεμή στοιχεία που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση.

Εν συνεχεία οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν την πορεία των εν εξελίξει εργασιών για το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα. Η συζήτηση θα βασιστεί σε έκθεση της ΕΚΤ όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της διαβούλευσης που εγκαινιάστηκε στις 12 Οκτωβρίου 2020 με αντικείμενο το ψηφιακό ευρώ.

Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών θα επανεξετάσουν τις ισχύουσες πρακτικές του Eurogroup όσον αφορά τη διαφάνεια. Τα τελευταία χρόνια, η Ευρωομάδα έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου για τη βελτίωση της διαφάνειας των εργασιών της και την ενίσχυση της δημόσιας επικοινωνίας του και στη βάση αυτή επανεξετάζει δε τακτικά την πολιτική του όσον αφορά τη διαφάνεια.

Τέλος, στο Eurogroup θα γίνει συζήτηση για τις εαρινές συνεδριάσεις του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πυροβολισμοί κατά αστυνομικών στη Νέα Ερυθραία: «Δεν ήθελαν να εκφοβίσουν, έριξαν στοχευμένα»