ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανατροπή για το Μάρτιο - Υποχρεωτική η δήλωση από τους ιδιοκτήτες

«Κουρεμένα» ενοίκια: Ανατροπή για το Μάρτιο - Υποχρεωτική η δήλωση από τους ιδιοκτήτες

Μειωμένα ενοίκια: Δήλωση Covid και για την αποζημίωση Μαρτίου θα πρέπει να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληρωθεί τα ενοίκια, παρά το γεγονός ότι η αποζημίωση του έχει καταβληθεί προκαταβολικά. 

Σύμφωνα με τη νέα υπουργική απόφαση θα πρέπει έως τις 14 Μαίου να υποβάλουν κανονικά δήλωση και για τον μήνα Μάρτιο. Σε αντίθετη περίπτωση και εφόσον δεν υποβάλλουν δήλωση, το Δημόσιο θα ζητήσει πίσω την αποζημίωση του Μαρτίου.

Οι ιδιοκτήτες έως τώρα γνώριζαν ότι δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν δήλωση Covid για το μήνα Μάρτιο, εφόσον δεν υπήρχαν μεταβολές σε σχέση με το Φεβρουάριο,

Η σχετική υπουργική απόφαση καθιστά σαφές ότι δικαιούχος είσπραξης αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο εκμισθωτής/υπεκμισθωτής, ανεξαρτήτως του εάν έλαβε το ποσό, οφείλει να υποβάλει δήλωση.

Η αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Μαρτίου προκαταβλήθηκε χθες μαζί με την αποζημίωση για τον Φεβρουάριο και η πληρωμή της έγινε με βάση τις δηλώσεις Covid που είχαν υποβάλει οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα ενοίκια του Φεβρουαρίου. Συνολικά 269.461 ιδιοκτήτες ακινήτων έλαβαν χθες ποσό ύψους 182,5 εκατ. ευρώ, με το οποίο το κράτος κάλυψε έως και το 80% της μείωσης του μισθώματος για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επειδή όμως για την προκαταβολή της αποζημίωσης του Μαρτίου είχαν τεθεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα έπρεπε να πληρούνται, η ΑΑΔΕ καλεί τους ιδιοκτήτες και υπεκμισθωτές να υποβάλουν τη δήλωση Covid για τα κουρεμένα ενοίκια του περασμένου μήνα έως τις 14 Μαΐου 2021, προκειμένου να πραγματοποιήσει τους σχετικούς ελέγχους και τις διασταυρώσεις στα στοιχεία των δικαιούχων.

Όσοι δεν υποβάλουν τη δήλωση θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος την αποζημίωση καθώς, όπως αναφέρεται στην απόφαση των Χρήστου Σταϊκούρα, Θεόδωρου Σκυλακάκη και Απόστολου Βεσυρόπουλου, «για τις περιπτώσεις που προκαταβληθεί αποζημίωση αλλά δεν υποβληθεί δήλωση Covid έως τις 14 Μαΐου το ποσό καθίσταται απαιτητό και η διαδικασία αναζήτησής του ως αχρεωστήτως καταβληθέντος».

Η προκαταβολή του ποσού της αποζημίωσης για τον μήνα Μάρτιο 2021 διενεργήθηκε στους δικαιούχους που έχουν υποβάλει δήλωση Covid για τον μήνα Φεβρουάριο 2021 υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο Σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.
  • Ο εκμισθωτής - νομικό πρόσωπο/νομική οντότητα να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής - επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.
  • Ο μισθωτής - επιχείρηση να είναι κατά περίπτωση δικαιούχος απαλλαγής της υποχρέωσης καταβολής του συνολικού μισθώματος ή του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο 2021 βάσει των ΚΑΔ.
  • Να τελεί σε αναστολή για τον μήνα Μάρτιο η σύμβαση εργασίας/ναυτολόγησης του μισθωτή ή συζύγου/ετέρου μέρους συμφώνου συμβίωσης.
  • Να τελεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας, για τον μήνα Μάρτιο, ενός τουλάχιστον γονέα με τέκνο - εξαρτώμενο μέλος το οποίο φοιτά σε ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτός του τόπου μόνιμης κατοικίας του.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχονται τα... φοροκουπόνια. Υπολογίστε πόσα δικαιούστε για να πληρώσετε την εφορία