ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο : Μεταβιβάσεις - εξπρές με το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό

Κτηματολόγιο : Μεταβιβάσεις - εξπρές με το ηλεκτρονικό πιστοποιητικό
INTIME

Ηλεκτρονικά θα εκδίδεται από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα 26 το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου για όλες τις περιοχές στις οποίες είναι σε εξέλιξη ή αρχίζει η ανάρτηση στο Κτηματολόγιο.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να διευκολύνει τους πολίτες και να οδηγήσει σε ταχύτερες μεταβιβάσεις ακινήτων σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.

Για την έκδοση του Πιστοποιητικού Κτηματογραφούμενου Ακινήτου ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ktimatologio.cov.gr) θα εισάγει τους κωδικούς του taxisnet και θα λαμβάνει αμέσως (σε μορφή pdf με ηλεκτρονική σφραγίδα) το πιστοποιητικό.

Σημειώνεται πως από την έναρξη της ανάρτησης μέχρι και τις πρώτες εγγραφές, το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου είναι προϋπόθεση για τη σύνταξη συμβολαίου.

Σε περίπτωση που έχουν εκδοθεί πιστοποιητικά πριν από την ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας έκδοσης του ηλεκτρονικού πιστοποιητικού, αυτά παραμένουν σε ισχύ.

Για να λάβει ο ενδιαφερόμενος το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου πρέπει να καταβάλει 5 ευρώ μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας.

Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα είναι η περίπτωση κληρονόμου - δικαιούχου, το δικαίωμα του οποίου έχει περιληφθεί στην ανάρτηση ή μη ανάρτηση του δικαιώματος εξαιτίας μη θεμελίωσης του δικαιώματος, ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του αρμόδιου Γραφείου Κτηματογράφησης για την ανεύρεση Κωδικού Αριθμού Εθνικού Κτηματολογίου και στη συνέχεια ολοκληρώνει την αίτηση και εκδίδεται από τον φορέα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.

Σε καμία περίπτωση δεν θα εκδίδεται Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου για ακίνητο που δεν μπορεί να εντοπιστεί. Για τον λόγο αυτό, στην περίπτωση που το ακίνητο δεν έχει εντοπιστεί ή έχει εντοπιστεί λάθος στα στοιχεία της ανάρτησης, τότε ο ενδιαφερόμενος οφείλει να το εντοπίσει ορθά επί των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων και να λάβει το Πιστοποιητικό Κτηματογραφούμενου Ακινήτου, στο οποίο θα αναγράφεται ο ΚΑΕΚ που αφορά στο σωστά εντοπισμένο ακίνητο, το οποίο περιγράφεται στο υπό σύνταξη συμβόλαιο.

Εάν το ακίνητο είχε αποτυπωθεί εντός ευρύτερης περιοχής, τότε χορηγείται πιστοποιητικό κτηματογραφούμενου ακινήτου με τον ΚΑΕΚ της ευρύτερης περιοχής με τα στοιχεία του αντίστοιχου προσωρινού διαγράμματος της ευρύτερης περιοχής.