ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P Global: Σωρευτική ανάπτυξη έως 18,3% για την Ελλάδα μέχρι το 2026

S&P Global: Σωρευτική ανάπτυξη έως 18,3% για την Ελλάδα μέχρι το 2026
AP

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα είναι η μεγάλη κερδισμένη από τις χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης διατυπώνει η S&P Global σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η S&P Global διατυπώνει δύο σενάρια για τα δυνητικά οφέλη της Ελλάδος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πρώτο σενάριο το ΑΕΠ της Ελλάδος την περίοδο 2020-2026 θα μπορούσε σωρευτικά να αυξηθεί έως 8,3%, ενώ στο δεύτερο σενάριο θα μπορούσε να σημειώσει άνοδο 18,3%.

Το υψηλό επίπεδο δομικής ανεργίας προ πανδημίας, το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, το μεγάλο επενδυτικό κενό, ο μεγάλος τομέας υπηρεσιών καθώς και ο σχετικά υψηλός ρυθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων εξηγούν γιατί οι δύο χώρες με το μεγαλύτερο όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Ο οίκος αναφέρει πως η Ελλάδα έχει τα υψηλότερα ποσοστά απορρόφησης κοινοτικών πόρων την τελευταία επταετία, στο 66%, κάτι που σημαίνει ότι οι πιθανότητες για αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της ΕΕ είναι υψηλές.