ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναδρομικά έως 13.824 ευρώ σε δικαιούχους προκαταβολών συντάξεων

Αναδρομικά έως 13.824 ευρώ σε δικαιούχους προκαταβολών συντάξεων
INTIME

Αναδρομικά έως 13.824 ευρώ θα καταβληθούν αύριο το απόγευμα σε δικαιούχους προκαταβολών συντάξεων στο πλαίσιο των νέων μέτρων για την επιτάχυνση της εκκαθάρισης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος που περιμένει στην ουρά τρία χρόνια (36 μήνες) για την κύρια σύνταξή του, εκτός από τα 384 ευρώ του μηνός Μαΐου, θα λάβει και αναδρομικά ύψους 13.824 ευρώ.

Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

Τις προκαταβολές αναμένεται να λάβουν περίπου 30.000 δικαιούχοι των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις που είχαν υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα.

Η πλειοψηφία των εν αναμονή συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή σύνταξης είναι αγρότες του πρώην ΟΓΑ. Από τις 36.088 αιτήσεις που εγκρίθηκαν ώστε να πληρωθούν πριν από το Πάσχα, οι 12.314, δηλαδή το 34%, προέρχονται από αγρότες του πρ. ΟΓΑ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες δεν είχαν μέχρι πρότινος τη δυνατότητα να λάβουν προσωρινή σύνταξη. Συνολικά πάντως από τον πρ. ΟΓΑ εκκρεμούσαν στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη περίπου 35.000 αιτήσεις συντάξεων.


Αρκετά λιγότεροι είναι οι εν αναμονή συνταξιούχοι – πρώην μισθωτοί του ΙΚΑ που υπέβαλαν αίτηση για προκαταβολή. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, 9.221 εν αναμονή συνταξιούχοι από το πρώην ΙΚΑ θα λάβουν την προκαταβολή της σύνταξης πριν από το Πάσχα, ενώ στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη εκκρεμούσαν στο πρώην ΙΚΑ - ΕΤΑΜ πάνω από 55.000 αιτήσεις συντάξεων.

Αντίστοιχα, από ελεύθερους επαγγελματίες ασφαλισμένους του πρώην ΟΑΕΕ υποβλήθηκαν 10.779 αιτήσεις για προκαταβολή, ενώ εκκρεμούν περίπου 28.000 αιτήσεις συντάξεων.

Υπενθυμίζεται ωστόσο πως την προκαταβολή δεν δικαιούνται ασφαλισμένοι που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, που έχουν οφειλές πάνω από ένα πλαφόν κ.ά.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοικτή τόσο για εκείνους που δεν έχουν οριστικοποιήσει μέχρι σήμερα την αίτησή τους όσο και για εκείνους των οποίων η σύνταξη εκκρεμεί και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση για προκαταβολή στο μέλλον.

Ειδικά οι ασφαλισμένοι που υποβάλλουν νέο αίτημα συνταξιοδότησης, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους στην Ηλεκτρονική Υπηρεσία Υποβολής Αίτησης Συνταξιοδότησης του e-ΕΦΚΑ, θα συμπληρώνουν και την επιλογή «προκαταβολή σύνταξης».