ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανακάμπτει το bitcoin μετά το τουρκικό «σοκ» - Στα 55.007 δολάρια

Ανακάμπτει το bitcoin μετά το τουρκικό «σοκ» - Στα 55.007 δολάρια
Pixabay

Στα 55.007 δολάρια διαμορφώνεται σήμερα η τιμή του bitcoin, καταγράφοντάς κέρδη 2,63% σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Η αγορά κρυπτονομισμάτων ανακάμπτει από το πλήγμα που επέφερε η κατάρρευση των ανταλλακτηρίων bitcoin στην Τουρκία τα τελευταία 24ωρα.

Η κατάρρευση αυτή έστειλε μια προειδοποίηση σε πολλούς εμπόρους κρυπτονομισμάτων που συνεργάζονται με μη αξιόπιστες εταιρείες και ακόνισε τα αντανακλαστικά των επενδυτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν 12.000 σταθμοί ελέγχου, κόμβοι σε ένα παγκόσμιο δίκτυο και όλοι λαμβάνουν γνώση της (κάθε) δοσοληψίας σε bitcoin.

Οι κόμβοι αυτοί εκτελούν ο καθένας χωριστά έλεγχο για το αν από αυτή τη διεύθυνση που στάλθηκε η εντολή πληρωμής υπήρχε πραγματικά το συγκεκριμένο ποσό και στέλνεται ένα σήμα έγκρισης ή μη.

Θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα παιχνίδι μπριτζ μέσω υπολογιστή. Ο καθένας χωριστά καταγράφει τους πόντους όλων ύστερα από κάθε παρτίδα και πριν ξεκινήσουν την επόμενη συγκρίνουν το τι έγραψαν για να είναι βέβαιοι πως όλοι έχουν καταχωρίσει τα ίδια.

Μπορεί σε ένα μπλοκ bitcoin να υπάρχει μόνο μια δοσοληψία, αλλά μπορεί να είναι και χιλιάδες. Αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα μηχανήματα πιστοποίησης είναι οι miners, οι άνθρωποι των εξορύξεων δηλαδή, που πρέπει πρώτα να πιστοποιήσουν τις συναλλαγές και να τις εντάξουν σε μπλοκ.

Όταν είναι έτοιμο το μπλοκ με τις εγκεκριμένες δοσοληψίες, πρέπει να καταχωριστεί σε ένα μεγάλο ηλεκτρονικό λογιστικό βιβλίο (ledger). Εκεί θα ενταχθεί ως άλλος ένας κρίκος στην αλυσίδα των προηγούμενων μπλοκ (blockchain).