ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O Φουρθιώτης στην Trafalgar Square, η Forthnet και το «φάντασμα» της MIG

O Φουρθιώτης στην Trafalgar Square, η Forthnet και το «φάντασμα» της MIG

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Ο Φουρθιώτης στην Trafalgar

Τι δουλειά έχει ο Μένιος Φουρθιώτης στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου; Αυτό είναι κάτι που μόνον ο ίδιος μπορεί να απαντήσει. Το Φεβρουάριο του 2019 ο Μένιος Φουρθιώτης συνέστησε στη Βρετανία την RADIOTILEOPTIKIAEMEDIA LTD, μια εταιρεία που δήλωνε ως έδρα το Flat 66a στην Trafalgar Square. Η εν λόγω εταιρεία δεν συμπλήρωσε καλά καλά δύο έτη λειτουργίας και εκκαθαρίσθηκε στις 5 Ιανουαρίου 2021. Από τα επίσημα αρχεία προκύπτει πως το εν λόγω ακίνητο που δηλώθηκε ως έδρα της εταιρείας Φουρθιώτη δεν έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία 26 χρόνια. Παραδόξως, δεν φαίνεται να έχει στεγάσει στο παρελθόν κάποια άλλη εταιρεία. Αυτό πάντως που πρέπει να παραδεχθούμε είναι πως η γειτονιά που επέλεξε ο Μένιος για τις βρετανικές του δραστηριότητες – όποιες και εάν ήταν αυτές- είναι από τις πλέον κεντρικές του Λονδίνου και με gourmet ενδιαφέρον. Αρκεί να αναφέρουμε πως δίπλα ακριβώς στο Flat που έχει ως έδρα η εταιρεία Μένιου βρίσκεται το The Trafalgar St. James Hotel με το πασίγνωστο εστιατόριο – μπαρ «Rockwell», το οποίο φημίζεται για τα cocktails του και τις γαστρονομικές του προτάσεις.

Τι είδε ο ορκωτός της Forthnet

Την εύθραυστη κατάσταση που εξακολουθεί να βρίσκεται η Forthnet, παρά την εξαγορά της από την BC Partners, καταδεικνύει η έκθεση της Ernst & Young, του ορκωτού ελεγκτή της, που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αναδεικνύει ζητήματα σχετικά με τη συνέχιση δραστηριότητας (going concern) της εισηγμένης. Η έκθεση της Ernst & Young που εμπεριέχεται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Forthnet για το 2020 εστιάζει σε τέσσερα θέματα που για τους ορκωτούς ελεγκτές έχουν ιδιαίτερη σημασία. Το πρώτο και βασικότερο θέμα έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων και την επάρκεια ρευστότητας και κεφαλαίου κίνησης της εταιρείας. Το δεύτερο έχει να κάνει με την αναγνώριση εσόδων από συμβάσεις με πελάτες, το τρίτο θέμα σχετίζεται με την κεφαλαιοποίηση του κόστους συμβάσεων και το τέταρτο ζήτημα με τον έλεγχο της απομείωσης υπεραξίας. Ως προς το πρώτο ζήτημα, οι ελεγκτές της Ernst & Young υπογραμμίζουν σχετικά πως την 31η Δεκεμβρίου 2020, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της εταιρείας και του Ομίλου Forthnet υπερέβαιναν κατά 92,8 εκατ. ευρώ και 336,4 εκατ. ευρώ περίπου, αντίστοιχα, το σύνολο των βραχυπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων! Πως απάντησε η Forthnet στις ανησυχίες των ορκωτών; Γνωστοποίησε αφενός πως η απώτερη μητρική Adria Midco B.V έχει παράσχει επιστολή στήριξης, για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, με σκοπό την κάλυψη των αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης, αφετέρου ότι η μέτοχος εταιρεία Newco United Group Hellas S.a.r.l. έχει παράσχει επιστολή βάσει της οποίας επιβεβαιώνει ότι δεν προτίθεται να καταγγείλει ή να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τα μεταβιβασθέντα ομολογιακά δάνεια. Πέραν των δύο αυτών επιστολών η Forthnet αποσαφήνισε πως «θα συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες μείωσης του λειτουργικού κόστους με έμφαση στην ψηφιοποίηση των λειτουργιών και τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υφιστάμενων υποδομών και εν γένει περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας». Οπότε είναι σαφές πως το επόμενο δωδεκάμηνο η BC Partners θα «κρατά μαχαίρι και ψαλίδι» και πως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet Παναγιώτης Γεωργιόπουλος θα κυνηγά τις δαπάνες …

Ο ευρωπαϊκός «Ορίζοντας»

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν όσα αναφέρονται στην ετήσια οικονομική έκθεση της Forthnet για τη συμμετοχή της στο «Ορίζοντας 2020» (Horizon 2020) το πρόγραμμα της ΕΕ για την έρευνα και την καινοτομία, προϋπολογισμού 80 δισ. ευρώ. Η Forthnet συμμετέχει σε τέσσερα ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να αναπτύξει τεχνογνωσία για να παρέχει εξελιγμένες υπηρεσίες και βελτιωμένη εμπειρία στους πελάτες της. Συγκεκριμένα, μετέχει στην υλοποίηση του έργου Safe-DEED, το οποίο εστιάζει στη δημιουργία αλγορίθμων για ασφαλή ανταλλαγή δεδομένων. Ακόμη, μετέχει στην υλοποίηση του έργου 5G-SOLUTIONS που έχει ως σκοπό τη μέτρηση δεικτών ποιότητας υπηρεσιών που διατίθενται μέσω δικτύων 5G. Η Forthnet μετέχει και στο έργο TRUSTS, το οποίο αφορά στη δημιουργία market place δεδομένων το οποίο θα μπορεί να ικανοποιεί επιχειρηματικές ανάγκες εξεύρεσης, απόκτησης και ανάλυσης δεδομένων, βασισμένο σε διεθνή πρότυπα διαλειτουργικότητας και ασφάλειας. Τέλος, η εισηγμένη μετέχει στο έργο COPA EUROPE, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία πλατφόρμας για τη δημιουργία και μετάδοση καινοτόμου αθλητικού περιεχομένου (XR, ESPORTS, storytelling, κλπ.) προσαρμοσμένου στις ανάγκες του χρήστη.

Η CPB στοιχειώνει την MIG

Οκτώ χρόνια μετά την κατάρρευση της Cyprus Popular Bank οι δικαστικές εκκρεμότητες για την MIG εξακολουθούν να υφίστανται, καθώς οι «ουρές» της υπόθεσης είναι μεγάλες. Όπως προκύπτει από την ετήσια οικονομική έκθεση της MIG, σε εκκρεμότητα ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων τελεί αγωγή των Elma Holdings, Liberty Life Insuranse, Δωδώνη Επενδύσεις Χαρτοφυλακίου και Jupiter Portfolio Investments κατά της MIG και άλλων, με την οποία οι ενάγουσες εταιρείες αιτούνται αποζημίωσης για ζημίες που ισχυρίζονται ότι υπέστησαν λόγω ενεργειών ή και παραλείψεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyprus Popular Bank και συνωμοσίας μεταξύ της MIG και άλλων εναγομένων, οι οποίες οδήγησαν τη CPB σε κατάρρευση κα χρεωκοπία. Το συνολικό ύψος των αιτούμενων αποζημιώσεων ανέρχεται σε 39 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και εξόδων. Αν και η Διοίκηση της MIG θεωρεί ότι η εν λόγω αγωγή είναι αβάσιμη, δεδομένου όμως ότι η εκδίκασή της βρίσκεται ακόμα σε αρχικό διαδικαστικό στάδιο και δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες της απαίτησης, οι νομικοί σύμβουλοί της δεν είναι σε θέση να εκφράσουν ακόμα άποψη για την έκβασή της.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.