ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηχανισμός «ΣΥΝ- Εργασία»: Παράταση του προγράμματος και τον Μάιο - Τι ισχύει για εργαζόμενους

Μηχανισμός «ΣΥΝ- Εργασία»: Παράταση του προγράμματος και τον Μάιο - Τι ισχύει για εργαζόμενους

Μηχανισμός «ΣΥΝ- Εργασία»: Δυνατότητα ορθής επανάληψης για τις αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα των 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.

Παρατείνεται έως και τις 10 Μαΐου 2021 η δυνατότητα υποβολής των δηλώσεων ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία» (Α’ Φάση) για τον μήνα Απρίλιο 2021, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Παράταση εκ νέου, κατά τρεις (3) μήνες, έως και τις 30-6-2021 (αντί έως τις 31-3-2021, που ίσχυε), το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μηχανισμού ενίσχυσης «ΣΥΝ-Εργασία» του άρθρου 31 του ν.4690/2020 καθώς και η καταβολή σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) από τον κρατικό προϋπολογισμό, του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που εντάσσονται στον εν λόγω μηχανισμό, δεν απασχολούνται.

Επιπλέον,

Παρατείνεται κατά τρεις (3) μήνες, έως και τις 30-6-2021 (αντί έως τις 31-3-2021, που ισχύει) η διάρκεια κάλυψης, από τον κρατικό προϋπολογισμό, των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών, που δραστηριοποιούνται:

  • στον τριτογενή τομέα
  • στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών
  • στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας.

Επιπλέον, παρέχεται εξουσιοδότηση για περαιτέρω χρονική επέκταση, με ΚΥΑ, της κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω εργοδοτών από τον κρατικό προϋπολογισμό. (άρθρα 96 και 97).

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση 60% επί των καθαρών αποδοχών που αντιστοιχούν στο διάστημα που δεν εργάζονται. Σε περίπτωση που οι καθαρές αποδοχές των εργαζόμενων, συμπεριλαμβανομένης της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, υπολείπονται του καθαρού νομοθετημένου κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου, η διαφορά που προκύπτει αναπληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Επίσης, Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στον Μηχανισμό «ΣΥΝ-Εργασία», καταβάλλεται αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων, υπολογιζόμενα επί της οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας, κατά τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία και καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση του χρόνου εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας, ενώ πρέπει να διατηρηθούν οι ονομαστικοί μισθοί.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.