ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Τι αλλάζει για τις αναστολές Μαΐου - Σε ποιους εργαζόμενους μπαίνει «κόφτης»

Επίδομα 534 ευρώ: Τι αλλάζει για τις αναστολές Μαΐου - Σε ποιους εργαζόμενους μπαίνει «κόφτης»

Επίδομα 534 ευρώ: Αύριο Πέμπτη 6 Μαΐου ξεκινάει η υποβολή των δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάιο. 

Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα. Ως εκ τούτου, για όσους τέθηκαν σε αναστολή τον μήνα Απρίλιο, το επίδομα των 534 ευρώ αναμένεται να πληρωθεί γύρω στις 10 Μαΐου.

Για τον Μάιο προβλέπεται νέο πλαίσιο καθώς εξαιρείται από το κριτήριο τζίρου η εστίαση που άνοιξε τη Δευτέρα του Πάσχα ενώ μένουν εκτός αναστολών και οι εργαζόμενοι που εργάζονται λιγότερες από 16 ώρες την εβδομάδα όπως προκύπτει από τα στοιχεία στο «Εργάνη» κατά την 29/04/2021.

Αναλυτικά, την Πέμπτη 6 Μαΐου και ώρα 12:00 ανοίγει το σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» για να υποβάλουν οι εργαζόμενοι τις δηλώσεις αναστολής εργασίας τους για τον μήνα Μάιο.

Για το χρονικό διάστημα 6-12 Μαΐου 2021 θα υποβάλλονται δηλώσεις αναστολής συμβάσεων εργασίας που μπορούν να αφορούν είτε όλο τον Μάιο, είτε μέρος αυτού. Σε κάθε περίπτωση κατά το ανωτέρω διάστημα δηλώνονται οι αναστολές που αφορούν το διάστημα από 1 έως 12 Μαΐου 2021.

Από 13 Μαΐου 2021 οι επιχειρήσεις εργοδότες να μπορούν να προαναγγέλλουν αναστολές συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, μη έχοντας τη δυνατότητα μεταβολής των δηλώσεων για την περίοδο 1-12 Μαΐου.

«Κόφτης» για 150.000 εργαζόμενους

Οι 150.000 εργαζόμενοι που εργάζονται λιγότερες από 4 ώρες ημερησίως δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Ο μήνας Μάιος είναι η αρχή γι' αυτό τον νέο «κόφτη». Έτσι θα μπορούν να βγαίνουν σε αναστολή και να λαμβάνουν το επίδομα 534 ευρώ μόνο εργαζόμενοι που εργάζονται τουλάχιστον 4 ώρες την ημέρα.

Συγκεκριμένα για τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε αναστολή η ανακοίνωση αναφέρει:

«Εφεξής οι εργοδότες-επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας μόνο για εργαζομένους οι οποίοι απασχολούνται κατ’ ελάχιστον 4 ώρες ημερησίως. Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το πεδίο της σχετικής ρύθμισης θα καταλαμβάνει όσους έχουν προσληφθεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2021».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.