ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hedge funds απειλούν δικαστικά την Ελλάδα για το PSI

Hedge funds απειλούν δικαστικά την Ελλάδα για το PSI

Με ανάληψη νομικής δράσης κατά της ελληνικής κυβέρνησης απειλούν ορισμένα hedge funds, που αρνούνται να συμμετάσχουν στο PSI, εάν δεν βελτιωθεί η προσφορά που τους γίνεται.

Τα εν λόγω hedge funds κατέχουν περίπου το ένα δέκατο των υπό ανταλλαγή ομολόγων. Την άρνησή τους να πάρουν μέρος στο PSI μπορεί να προσπεράσει η ελληνική κυβέρνηση με την ενεργοποίηση των cacs, ωστόσο μια ενδεχόμενη δικαστική διαμάχη με την Ελλάδα θα αποδειχθεί και μακρόχρονη και δαπανηρή, την ώρα που θα επιχειρείται η ανασυγκρότηση της οικονομίας.

Το ίδιο είχαν πράξει οι ομολογιούχοι στην περίπτωση της Αργεντινής, όταν προσέφυγαν επιτυχώς σε δικαστήρια διεθνώς.

Ήδη, διάφορες δικηγορικές εταιρείες εμπλέκονται σε σχετικές συζητήσεις. Για παράδειγμα, η Binghmam McCutchen, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι παρέχει νομική υποστήριξη σε κατόχους ελληνικού ομολόγου εκφρασμένου σε ελβετικά φράγκα, αξίας 707 εκατ. δολαρίων.

Το ένα τέταρτο από αυτά τα ομολόγα εκτιμάται ότι βρίσκεται στην κατοχή των hedge funds. Επίσης, κατέχουν και μέρος ενός μικρού ομολόγου ύψους 450 εκατ. ευρώ που λήγει το Μάιο, ποσοστό αρκετό για να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει απώλειες στους ομολογιούχους, κατά την άποψη διάφορων τραπεζιτών και δικηγόρων.

«Είναι αρκετά προφανές πως οι κάτοχοι του συγκεκριμένου ομολόγου δεν διάκεινται θετικά στο ενδεχόμενο συμμετοχής τους», δήλωσε πηγή κοντά στις συνομιλίες για το PSI.