ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Τον Ιούνιο η έγκριση, τον Ιούλιο η προκαταβολή για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

Τζεντιλόνι: Τον Ιούνιο η έγκριση, τον Ιούλιο η προκαταβολή για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης
INTIME

Διθυραμβικά ήταν τα σχόλια του Επίτροπου Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος κατά το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Ο Επίτροπός εκτίμησε ότι η πρώτη ομάδα Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης θα εγκριθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και πως το ελληνικό σχέδιο θα είναι μέσα σε αυτή. Εκτίμησε δε πως η προκαταβολή από το πακέτο των 30,5 δισ. ευρώ, ύψους 4 δισ. ευρώ, θα μπορούσε να εκταμιευθεί ακόμη και εντός του Ιουλίου.

«Μετά από μεγάλη προετοιμασία είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε την έγκριση των σχεδίων από το Συμβούλιο στο δεύτερο 15ήμερο του Ιουνίου ώστε να έχουμε τις προκαταβολές εντός Ιουλίου», τόνισε.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο μέχρι σήμερα 14 κράτη μέλη έχουν υποβάλλει τα εθνικά σχέδια «και περιμένουμε με εξαίρεση 2-3 περιπτώσεις να υποβληθούν όλα έως το τέλος του μήνα».

Ο κ. Τζεντιλόνι είπε πως το ελληνικό σχέδιο το οποίο όπως είπε υποβλήθηκε δεύτερο κατά σειρά και είναι συμβατό με τις γενικές αρχές.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, εξήρε τη σημασία της απόφασης ανάληψης κοινού χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκτίμησε πως οι εκδόσεις αυτές θα συμβάλλουν και στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Έκανε δε λόγο για μια «άνευ προηγουμένου απόφαση» η οποία στηρίζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Όπως ξεκαθάρισε, στόχος του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ δεν είναι απλώς η επάνοδος της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία, αλλά η εδραίωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης.