ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εργασιακά: Έτσι θα λειτουργεί το νέο «8ωρο» - Οι δικλίδες ασφαλείας μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων

Εργασιακά: Έτσι θα λειτουργεί το νέο «8ωρο» - Οι δικλίδες ασφαλείας μεταξύ εργοδοτών-εργαζομένων

Τι θα ισχύει για την 8ωρη εργασία σύμφωνα με την νέα ρύθμιση που έρχεται στα εργασιακά - Πώς θα «εξαργυρώνονται» οι παραπάνω ώρες και πώς θα διασφαλίζονται οι εργαζόμενοι απέναντι στους εργοδότες

Η νέα ρύθμιση στα εργασιακά που σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο ακολουθεί το ευρωπαϊκό μοντέλο αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου, ενώ θα αποκαλυφθεί πλήρως εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Το πολιτικό ενδιαφέρον, των σωματείων αλλά και των συνδικάτων έχει μονοπωλήσει αναμφισβήτητα η νέα διάταξη που αφορά στο 8ωρο και πώς αυτό θα εφαρμοστεί μετά την επιλογή ή όχι του εργαζομένου να εργαστεί παραπάνω για κάποια χρονική περίοδο.

Με το νέο νομοσχέδιο ρυθμίζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που αφορά την κατανομή του ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά τέτοιο τρόπο, ώστε σε ορισμένες χρονικές περιόδους να παρέχεται εργασία και πέραν των νομίμων χρονικών ορίων, ενώ σε άλλες περιόδους να γίνεται αντίστοιχη μείωση των ωρών απασχόλησης, με καταβολή της ίδιας αμοιβής.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει σύμφωνα με την «Καθημερινή», «εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση ή δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της συνδικαλιστικής οργάνωσης και του εργοδότη, μπορεί, κατόπιν αιτήματος του εργαζομένου, να εφαρμοσθεί το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, έπειτα από έγγραφη συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας για τον λόγο ότι ο εργαζόμενος αρνήθηκε πρόταση του εργοδότη για συμφωνία διευθέτησης».

«Στην περίπτωση που λυθεί η σύμβαση εργασίας πριν από τη λήψη, εν όλω ή εν μέρει, του χρονικού αντισταθμίσματος που προβλέπεται κατά την περίοδο της μειωμένης απασχόλησης της παρ. 1, ο εργαζόμενος λαμβάνει, κατά τη λύση, αποζημίωση για τις υπερβάλλουσες ώρες που έχει απασχοληθεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του ν. 3385/2005 (Α 210)».

Στην πράξη, και εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία με το σωματείο εργαζομένων, δίνεται η δυνατότητα διευθέτησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Υπάρχει δε, και μια δεύτερη ζώνη ασφαλείας, η απαγόρευση της απόλυσης του εργαζομένου, σε περίπτωση άρνησης πρότασης από τον εργοδότη, για διευθέτηση.

Η ουσιαστική αντιπαράθεση με τους επικριτές της επιδιωκόμενης παρέμβασης αφορά αφενός τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, καθώς στην περίπτωση της υπερωριακής απασχόλησης υπάρχει επιπλέον αμοιβή, αφετέρου την παράκαμψη του σωματείου εργαζομένων στην επιχείρηση, με τους συνδικαλιστές, ακόμη και της ΔΑΚΕ, να επισημαίνουν ότι η σχέση εργαζομένου – εργοδότη δεν είναι ισότιμη, με τον πρώτο να είναι ευάλωτος στις πιέσεις του δεύτερου.

Μιλώντας στην «Καθημερινή», πάντως, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης επισημαίνει ότι «με το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας επιδιώκουμε να αντιμετωπίσουμε αδικίες και να δώσουμε απάντηση σε πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για αύξηση των εισοδημάτων και βελτίωση της ισορροπίας προσωπικού και επαγγελματικού χρόνου. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην τήρηση της νομοθεσίας! Εκεί υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Η αδήλωτη και η υποδηλωμένη εργασία, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι παραβάσεις των όρων υγιεινής και ασφάλειας και του ωραρίου εργασίας, είναι βασικά προβλήματα των εργαζομένων. Προσθέτω τον αθέμιτο ανταγωνισμό, για τις επιχειρήσεις που τηρούν τη νομοθεσία».

Σε αυτά, τονίζει ο υπουργός, η απάντηση έρχεται:

  • Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας, που αναβαθμίζει τους ελέγχους με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας. Το σύστημα «Εργάνη» θα ενημερώνεται online για την ώρα έναρξης και λήξης της εργασίας, καθιστώντας έτσι τον έλεγχο αντικειμενικό και διαφανή.
  • Με την ενίσχυση του ΣΕΠΕ, η οποία θα επιτευχθεί με πολύ συγκεκριμένα μέτρα που θα ανακοινωθούν.
  • Με τη θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές.
  • Με τη δυνατότητα –μέσω της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και έπειτα από αίτημα του εργαζομένου– για περισσότερες άδειες ή για 4ήμερη εργασία.
  • Με την υιοθέτηση μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • Με την κατοχύρωση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται και στην ιδιαίτερα υψηλής έντασης αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, και διερωτάται: «Σε όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όχι; Λέει όχι στην ψηφιακή κάρτα εργασίας που διασφαλίζει το 8ωρο; Οχι στις νέες άδειες; Οχι στη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας;

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη. Με στόχο περισσότερες δουλειές, περισσότερες επιλογές για τους εργαζομένους, ανταγωνιστική οικονομία, προστασία της εργασίας. Αυτά που θα μας προτείνουν –ελπίζω– από την αντιπολίτευση, να δω πού εφαρμόζονται!» καταλήγει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Εμβολιασμός: Τέλος Μαΐου διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για τους 30 ως 44 ετών – Το χρονοδιάγραμμα

Ροή Ειδήσεων