ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων βελτιώνει την αξιολόγηση των ελληνικών τράπεζων

Fitch: Ο περιορισμός των «κόκκινων» δανείων βελτιώνει την αξιολόγηση των ελληνικών τράπεζων
AP

Στην επισήμανση πως οι πρόσφατες αναβαθμίσεις των ελληνικών τραπεζών αντανακλούν την επιτάχυνση των σχεδιασμών για τον περιορισμό των «κόκκινων» δανείων προχωρεί σε ανάλυσή του ο οίκος Fitch, σημειώνοντας πως τα  πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα βελτιωθούν ταχύτερα λόγω του «Ηρακλή».

Σύμφωνα με τον οίκο, τα πρόσφατα επικαιροποιημένα στρατηγικά σχέδια των τραπεζών στοχεύουν στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα υποστηριχθεί από την πρόσφατη επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» και την υλοποίηση δράσεων ενίσχυσης κεφαλαίου, όπως η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,3 δισ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς.

«Τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για περαιτέρω τιτλοποιήσεις NPEs μέσω της δεύτερης φάσης του σχεδίου «Ηρακλής» θα αποτελούσαν σημαντικό βήμα στην εκκαθάριση της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου, τονίζει η Fitch». Αυτές οι τιτλοποιήσεις μαζί με άλλες πρωτοβουλίες, θα μπορούσαν να μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου σε κάτω του 15% τους επόμενους δώδεκα μήνες από περίπου 35% στα τέλη του 2020.

Στους υπολογισμούς ο οίκος λαμβάνει επίσης υπόψη την πιθανή εισροή νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας, που προέρχεται κυρίως από τις αναστολές δόσεων δανείων.

Ο οίκος τονίζει πάντως πως τα σχέδια μείωσης του κινδύνου συνεπάγονται κινδύνους εκτέλεσης, όπως προσθέτει ο οίκος, δεδομένου του πιθανού μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του δυνητικού τους αντίκτυπου στα αποθέματα κεφαλαίων των τραπεζών. Ωστόσο, η επέκταση του «Ηρακλή» και οι ενέργειες αύξησης κεφαλαίου θα βοηθήσουν στην άμβλυνση αυτών των κινδύνων.