ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχονται φορολογικά κίνητρα για παραγωγή πράσινης ενέργειας

Έρχονται φορολογικά κίνητρα για παραγωγή πράσινης ενέργειας
INTIME

Η πράσινη φορολογία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργανώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο Γενικός Διευθυντής Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γεράσιμος Θωμάς ανέφερε πως σήμερα η φορολογία μπορεί να λειτουργεί συχνά και σαν αντικίνητρο και να οδηγεί σε παραγωγή και κατανάλωση ρυπογόνων μορφών ενέργειας.

Στόχος, όπως τόνισε, είναι μέσα στην επόμενη δεκαετία να ανέβουν οι μίνιμουμ φορολογικοί συντελεστές στα ρυπογόνα αυτά καύσιμα. Η Ελλάδα, διευκρίνισε ωστόσο, έχει ήδη πολύ ψηλούς συντελεστές και έτσι δεν θα επηρεαστεί, ενώ μπορεί αντίθετα να διατηρήσει το συγκριτικό της πλεονέκτημα εντός της Ε.Ε.

Ο κ. Θωμάς περιέγραψε συνοπτικά μία σειρά από προτάσεις που αναμένονται τον Ιούλιο από την Κομισιόν και έχουν στόχο την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Οι προτάσεις αυτές αφορούν την κατάργηση των εξαιρέσεων και εκπτώσεων για διάφορες ρυπογόνες μορφές ενέργειας, φορολογικά κίνητρα με χαμηλότερους συντελεστές για παραγωγή πράσινων πηγών ενέργειας αλλά και τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει τις εισαγωγές από τρίτες χώρες.

«Η ελληνική πολιτική είναι μία από τις πιο πράσινες εντός της Ε.Ε. και αποτελεί παράδειγμα για άλλες χώρες», επισήμανε κλείνοντας ο κ. Θωμάς.