ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε ο φόρος που καταβάλλεται στην αλλοδαπή αφαιρείται από το φόρο στην Ελλάδα

Πότε ο φόρος που καταβάλλεται στην αλλοδαπή αφαιρείται από το φόρο στην Ελλάδα
PIXABAY

Η φορολογική διοίκηση ξεκαθάρισε προσφάτως πως ο φόρος που καταβάλλεται στην αλλοδαπή αφαιρείται κατά προτεραιότητα από τον συνολικό αναλογούντα φόρο στην Ελλάδα.

Η ΑΑΔΕ αποδέχθηκε τις δύο πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 652/2020 και ΣτΕ 653/2020) σύμφωνα με τις οποίες το ΣτΕ έκρινε ότι ο φόρος που καταβάλλεται από ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία στην Κύπρο αφαιρείται κατά προτεραιότητα έναντι τυχόν παρακρατούμενων ή προκαταβληθέντων φόρων καθώς η Σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου με στόχο την αποφυγή της διπλής φορολογίας είναι υπερνομοθετικής ισχύος και υπερισχύει του απλού νόμου και τυχόν εγκυκλίων.

Με την ίδια απόφαση ξεκαθαρίσθηκε ότι σε περίπτωση που μετά την αφαίρεση του ποσού του φόρου που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή και τυχόν παρακρατούμενων ή προκαταβληθέντων φόρων το υπόλοιπο είναι πιστωτικό, αυτό επιστρέφεται στον φορολογούμενο.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω ισχύουν για τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει Συμβάσεις Αποφυγής Διπλής Φορολογίας ενώ για τις υπόλοιπες χώρες εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις, δηλαδή θα αφαιρείται πρώτα ο φόρος που παρακρατήθηκε, προκαταβλήθηκε και μετά ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή αν απομένει φόρος στην Ελλάδα για να αφαιρεθεί.

Η ΑΑΔΕ ήλθε με τον τρόπο αυτό να υιοθετήσει τη νομολογία του ΣτΕ και να άρει ερμηνευτικά μία αντίφαση αναφορικά με την εξοικονόμηση του φόρου που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή, η οποία υπήρχε εδώ και χρόνια στην ελληνική νομοθεσία.