ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολοκληρώνεται το άνοιγμα των προσφορών για τα ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας της Ελλάδος

Ολοκληρώνεται το άνοιγμα των προσφορών για τα ακίνητα «φιλέτα» της Εκκλησίας της Ελλάδος
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πάνω από 200 υποψήφιοι επενδυτές από Ελλάδα και Κύπρο ενδιαφέρθηκαν για την αξιοποίηση των 38 ακινήτων της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της σχετικής προκήρυξης που εξέπνευσε στα τέλη Απριλίου. Η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (Ε.Κ.Υ.Ο.) της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο αποκλειστικός διαχειριστής της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας της Ιεράς Συνόδου, θα ολοκληρώσει σήμερα το άνοιγμα των προσφορών των ενδιαφερομένων επενδυτών.  

Ισχυρό ενδιαφέρον έχουν προσελκύσει τα οικόπεδα των νοτίων προαστίων της Αττικής που βρίσκονται εγγύτερα στο παραλιακό μέτωπο καθώς και τα παραθαλάσσια ακίνητα της συμπρωτεύουσας, τα οποία εκτιμάται πως μπορούν να αποφέρουν περισσότερα κέρδη και μεγαλύτερες αποδόσεις.

Η δημιουργία ξενοδοχείων και πολυτελών κατοικιών βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών ενώ δεν λείπουν και οι προτάσεις για τη λειτουργία εμπορικών κέντρων (malls) για ακίνητα σε περιοχές με προοπτικές για τέτοιου είδους ανάπτυξη.

Όσον αφορά στο μοντέλο αξιοποίησης, ιδιαίτερη προτίμηση συγκεντρώνει η μακροχρόνια παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης για διάστημα 99 χρόνων, ένα μοντέλο που υιοθετείται για πρώτη φορά από την Εκκλησία ενώ υπάρχουν προτάσεις και για συνεκμετάλλευση.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τελική έκβαση του εγχειρήματος ενώ υποστηρίζουν πως η επενδυτική κοινότητα αντέδρασε θετικά στην προσέγγιση του όλου project από την Εκκλησία.