ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα Γέφυρα 2: «Τρέχει» το πρόγραμμα - «Βροχή» οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι

Πρόγραμμα Γέφυρα 2: «Τρέχει» το πρόγραμμα - «Βροχή» οι αιτήσεις - Οι δικαιούχοι

Πρόγραμμα Γέφυρα 2: Ποιοι δικαιούνται επιδότηση δόσης δανείων -  Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων ένταξης στο πρόγραμμα λήγει στις 31 Μαΐου.

Έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 παρατάθηκε η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2», που παρέχει στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορονοϊού, δηλαδή έχουν υποστεί μείωση κύκλου εργασιών κατά τουλάχιστον 20% το 2020, συγκριτικά με το 2019.

Μέσα από το «Γέφυρα 2» εκτός από την επιδότηση δόσης δανείου, οι επιχειρηματίες μπορούν να διεκδικήσουν από τις τράπεζες μέχρι και «κούρεμα» του χρέους τους.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η στήριξη αφορά στην κρατική επιδότηση της μηνιαίας δόσης επιχειρηματικών δανείων, σε ποσοστό έως 90% και για χρονικό διάστημα 8 μηνών.

Ο γνωστός δικηγόρος Δημήτρης Αναστασόπουλος μίλησε στο Newsbomb.gr για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που δίνει «ανάσα» στους επιχειρηματίες.

«Mέσω του «Γέφυρα 2» πληττόμενοι επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν ποσά που αγγίζουν ακόμη και τις 50.000 ευρώ τον μήνα για να καλύψουν αντίστοιχου ύψους δόσεις δανείων» υπογράμμισε ο κ. Αναστασόπουλος και πρόσθεσε πως «Οι επιχειρηματίες μπορούν να διεκδικήσουν επιδότηση της δόσης των δανείων τους που θα φτάνει έως και 90% για 8 ολόκληρους μήνες» τόνισε.

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους είναι απλή, χωρίς να χρειάζεται συνυποβολή δικαιολογητικών.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω του http://www.keyd.gov.gr ή του http://ofeiles.gov.gr.

Επισημαίνεται ότι, από το πρόγραμμα «Γέφυρα 1», έχουν ήδη επιδοτηθεί 118.841 δάνεια τα οποία αντιστοιχούν σε 75.370 δικαιούχους, με το συνολικό ποσό της κρατικής επιδότησης που έχει καταβληθεί να ανέρχεται στα 119,6 εκατ. ευρώ, σε συνολικά 6 φάσεις πληρωμών, από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021.

Για την υπαγωγή στο «Γέφυρα 2» υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:

Τα κριτήρια αναλυτικά για την υπαγωγή στο «Γέφυρα 2» είναι :

Δικαιούχοι επιδότησης

  • Ενεργά νομικά πρόσωπα, τα οποία συνιστούν μικρή, πολύ μικρή ή μεσαία επιχείρηση, εξαιρούμενων των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
  • Φυσικά πρόσωπα που είναι ενεργοί ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιτηδευματίες ή εταίροι προσωπικών (π.χ. ΟΕ ή ΕΕ) ή κεφαλαιουχικών εταιρειών (π.χ. ΙΚΕ, ΕΠΕ).
  • Θα πρέπει να διαθέτουν οφειλές προς χρηματοδοτικούς φορείς και να έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και για το λόγο αυτό να έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα προστασίας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του COVID-19.
  • Η κατηγορία των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων («ΜΜΕ») αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα 50 εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
  • Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 50 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
  • Στην κατηγορία των ΜΜΕ, ως πολύ μικρή επιχείρηση ορίζεται η επιχείρηση η οποία απασχολεί λιγότερους από 10 εργαζομένους και της οποίας ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.

Κατηγορίες Οφειλών

Όπως διευκρινίζει ο κ. Αναστασόπουλος υπάρχουν 3 κατηγορίες επιχειρηματικών ή επαγγελματικών οφειλών, όπως ήταν χαρακτηρισμένες κατά την 31/12/2020:

  • Εξυπηρετούμενες οφειλές ή με καθυστέρηση έως 90 ημέρες
  • Μη εξυπηρετούμενες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών
  • Μη εξυπηρετούμενες οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, οι συμβάσεις των οποίων έχουν ήδη καταγγελθεί.

Στην περίπτωση της ατομικής επιχείρησης χωρίς προσωπικό ή του ελεύθερου επαγγελματία, το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης φτάνει στα 600 ευρώ ενώ για τις μεσαίες επιχειρήσεις το μέγιστο ποσό της μηνιαίας επιδότησης ανέρχεται στις 50.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πληρωμή της 1ης δόσης – για όσους έχουν ενήμερο δάνειο και υποβάλλουν την αίτηση ως το τέλος της προθεσμίας- θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου και θα αφορά αναδρομικά και το Μάιο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ με την αεροπειρατεία: Ποιος είναι ο Έλληνας που κατέβηκε στο Μινσκ; Ο λόγος που επικαλέστηκε