ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στον ΟΔΔΗΧ, οι βίλες του Ελληνικού και ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Οι αλλαγές στον ΟΔΔΗΧ, οι βίλες του Ελληνικού και ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες

Το Newsbomb.gr μέσα από τη στήλη «Over the Counter», φιλοδοξεί  να προσφέρει στους αναγνώστες του μια σταθερή πηγή πληροφόρησης για τα τεκταινόμενα στο οικονομικό, επιχειρηματικό και χρηματιστηριακό παρασκήνιο της χώρας.

Η αναδιάρθρωση του ΟΔΔΗΧ

Νομοσχέδιο για την οργανική και λειτουργική αναδιάρθρωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Το νομοσχέδιο, που προβλέπει την αναβάθμιση των δομών και λειτουργιών του ΟΔΔΗΧ, έχει σε μεγάλο βαθμό στηριχθεί σε τεχνική υποστήριξη που παρασχέθηκε στον Οργανισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητάς (ESM) στη βάση MoU. Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο; Μια σειρά αλλαγών. Θα προσδιορίζει σε τέσσερις τις διευθύνσεις του Οργανισμού και θα περιγράφει αναλυτικά τις λειτουργίες τους, θα προβλέπει συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, τον τρόπο αμοιβής τους (στη βάση κινήτρων -απόδοσης) και την ιεραρχική τους εξέλιξη, θα θεσπίζει για πρώτη φορά τη δημιουργία τμήματος εσωτερικού ελέγχου και ευρύτερα θα ενισχύει την αυτονομία του ΟΔΔΗΧ, υιοθετώντας τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως σήμερα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εργάζονται λιγότερα από 30 άτομα, αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις ιδιαιτερότητα της αποστολής του ΟΔΔΗΧ.

O Παπαδήμος και η Εθνική

«Δένει» όπως πληροφορείται η στήλη το σενάριο μετάβασης του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμου στη θέση του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. Όπως πληροφορείται η στήλη, δεν είναι «κλειδωμένο», αλλά οι πιθανότητες προσεγγίζουν το 90% και όλα εξαρτώνται από το εαν ο ίδιος ο κ. Παπαδήμος θα αποδεχθεί τη θέση. Η επιλογή αυτή αρέσει σίγουρα στο CEO της Εθνικής Παύλο Μυλώνα, έχει τις «ευλογίες» της Τράπεζας της Ελλάδος και βρίσκει σύμφωνο και το Μέγαρο Μαξίμου. Και βέβαια το να υπάρξει πρόβλημα με το «fit and proper» του κ. Παπαδήμου, είναι κάτι που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας. Πάντως, όπως μαθαίνουμε είναι θέμα ημερών ή το αργότερο εβδομάδων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Η «κληρονομιά» της Ακαδημίας

Και μια που μιλάμε για τον Λουκά Παπαδήμο, η θητεία του στην Ακαδημία Αθηνών του έχει αφήσει μια κληρονομιά την οποία μάλλον θέλει να αποποιηθεί το συντομότερο. Ο λόγος για τη θέση του (μεταβατικού) προέδρου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών. Και γιατί λέμε να την αποποιηθεί; Επειδή όπως πληροφορείται η στήλη, το ΙΙΒΕΑ είναι «καζάνι που βράζει» καθώς το τελευταίο διάστημα έχουμε δει μαζικές αποχωρήσεις ερευνητών –είτε μέσω κινητικότητας είτε με παραιτήσεις- ενώ διενεργούνται έλεγχοι για οικονομικά θέματα και όχι μόνο. Αυτό που επιθυμεί λοιπόν ο κ. Παπαδήμος είναι να παραδώσει τη θέση του μεταβατικού προέδρου, την οποία λόγω πανδημίας διατηρεί για περισσότερο από 1,5 χρόνο. Κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, καθώς η Ακαδημία Αθηνών θα λύσει το «γόρδιο δεσμό» για την ψήφιση του μόνιμου ΔΣ και επιτέλους θα επανέλθει η τάξη.

Οι βίλες του Ελληνικού

Τόσο μεγάλη είναι η ζήτηση για τις βίλες μπροστά στο Ελληνικό, αλλά και για τα διαμερίσματα στον Πύργο Κατοικιών, ύψους 200 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 45.000 τ.μ., ώστε υπάρχουν περιπτώσεις που έχουν ήδη «κλείσει» ακίνητα και έχει καταβληθεί η προκαταβολή των 75.000-100.000 ευρώ. Σκοπός όσων πλήρωσαν το καπάρο είναι να «μοσχοπουλήσουν» τα διαμερίσματα ήδη από τα σχέδια. Δεδομένου ότι μιλάμε για εξαιρετικά περιορισμένα και ποιοτικά ακίνητα, που θα πουληθούν «σαν ζεστά ψωμάκια», οι γνώστες της κτηματαγοράς έχουν αρπάξει την ευκαιρία για σοβαρό και επικερδές trading. Μάλιστα, το εξαιρετικά αυξημένο ενδιαφέρον έχει ως αποτέλεσμα να «τσιμπήσουν» και οι τιμές που το τελευταίο διάστημα έχουν ανέβει κατά 1.000-2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πλέον, το επόμενο βήμα είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της μεταφοράς των μετοχών στη Lamda, ώστε να μπορέσουν τα προσύμφωνα να γίνουν συμβόλαια και η διαδικασία να πάρει το δρόμο της.

Ταυτότητες και προσφυγές

Σε σίριαλ είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί το έργο για την επιλογή του αναδόχου για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Και αυτό γιατί αναμένεται να κατατεθούν αρκετές προσφυγές σήμερα το βράδυ που λήγει η σχετική προθεσμία. Η προθεσμία για την κατάθεση των προσφυγών έληγε την περασμένη Παρασκευή, αλλά δόθηκε παράταση καθώς οι ενδιαφερόμενοι είχαν τελικώς τη δυνατότητα να δουν τους φακέλους που είχαν καταθέσει οι ανταγωνιστές τους, ή τουλάχιστον μέρος αυτών. Υπενθυμίζεται ότι από τη φάση της τεχνικής αξιολόγησης πέρασαν οι κοινοπραξίες των ΟΤΕ - Veridos Matsoukis – Byte, Zetes – Space Hellas και Thales – Unisystems, ενώ εκτός έχουν -έως τώρα -μείνει τα σχήματα της Idemia – Neurosoft και Inform – IN Groupe – Γαλλικό Τυπογραφείο. Με δεδομένο ότι το έργο έχει προϋπολογισμό 515 εκατ. ευρώ και στην επόμενη φάση το μόνο που ουσιαστικά μετρά είναι ποιο σχήμα θα καταθέσει τη χαμηλότερη οικονομική προσφορά, είναι προφανές ότι θα υπάρξει κινητικότητα και προσφυγές. Ιδίως από τη στιγμή που υπάρχει πολύ μεγάλη γκρίνια για το ποιες προσφορές έπρεπε να περάσουν και ποιες να αποκλειστούν.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Over the Counter προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη, ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.