ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικές εφημερίδες: Τα χρήματα δεν αρκούν για να σωθεί η Ελλάδα

Γερμανικές εφημερίδες: Τα χρήματα δεν αρκούν για να σωθεί η Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου στήριξης δεν αρκεί για να σωθεί η Ελλάδα, διατυπώνουν οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες.

Σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι: «Με το κούρεμα και τα δάνεια μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο τα συμπτώματα της κρίσης. Όσο η ευρωζώνη δίνει απλά χρήματα στην Αθήνα χωρίς να συμβάλλει στην αλλαγή των δομών, σταθεροποιεί απλά το γνωστό πελατειακό σύστημα».

Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Εξαρτάται τώρα πια από τους Έλληνες αν η ευρωζώνη θα κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει με το μέλλον. Το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας παραμένει. Η Ελλάδα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στην διαδικασία εφαρμογής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων. Οι σκληρές θυσίες κάνουν όλο και περισσότερους Έλληνες να υιοθετούν μια τακτική απόλυτης άρνησης σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, μια στάση που ενδέχεται να σπρώξει την Ελλάδα οριστικά στο περιθώριο. Συνδικαλιστές προσπαθούν τώρα να σαμποτάρουν τη συμμετοχή των συνταξιοδοτικών ταμείων στο κούρεμα και συνεπώς όλη τη προσπάθεια της κυβέρνησης. Το γεγονός αυτό οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι, αν οι Έλληνες δεν βοηθήσουν οι ίδιοι των εαυτό τους, τότε κανείς δεν μπορεί να τους βοηθήσει».

Η εφημερίδα Westfalenpost αναφέρει: «Από εδώ και στο εξής οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι εντοπίζονται πια στην ίδια την Ελλάδα. Ο λόγος για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης και την ανοχή ή καλύτερα τις αντοχές των Ελλήνων. Τα προγράμματα λιτότητας πρέπει να γίνουν πράξη, τα δημοσιονομικά να εξυγιανθούν και η αποκρατικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων να προχωρήσει με συνέπεια, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020».

Η εφημερίδα Die Welt τέλος, σχολιάζει: «Επενδυτές που κινούνται με βάση τη λογική θα αποφύγουν στο μέλλον να δανείσουν χώρες με υψηλό χρέος και σε καμιά περίπτωση όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια με πολύ χαμηλά επιτόκια. Έτσι όμως γίνεται ολοένα και δυσκολότερη μια πολιτική, η οποία στηρίζεται στο νέο δανεισμό. Η εποχή στην οποία οι πολιτικοί έπειθαν τους ψηφοφόρους να τους ψηφίσουν αυξάνοντας τις δημόσιες δαπάνες μοιάζει να έχει παρέλθει. Πολλοί πολιτικοί σε διάφορες χώρες θα πρέπει να αναζητήσουν πλέον μια διαφορετική τακτική, ένα διαφορετικό προφίλ. Και αυτό δεν αποτελεί οπωσδήποτε κακή είδηση.