ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέες αντικειμενικές αξίες : Διορθώνονται αδικίες, έρχονται μεγάλες αυξήσεις

Νέες αντικειμενικές αξίες : Διορθώνονται αδικίες, έρχονται μεγάλες αυξήσεις
INTIME

Ανακοινώσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών, την επικαιροποίηση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών ακινήτων και τον νέο ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 9 το πρωί ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος.

Πέραν της αναπροσαρμογής των υφιστάμενων αντικειμενικών τιμών, για πρώτη φορά θα ενταχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξίας ακινήτων και 3.478 ζώνες-περιοχές όπου έως σήμερα ο υπολογισμός της φορολογητέας αξίας των ακινήτων βασιζόταν σε συγκριτικά στοιχεία και για τον λόγο αυτόν τα ποσά που προέκυπταν ήταν πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με αντίστοιχες περιοχές που έχουν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών.

Έως σήμερα, οι μεγαλύτερες αδικίες, με την έννοια ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ακινήτων που δεν υπερβαίνει το 30% ισχύουν αντικειμενικές αξίες που προσεγγίζουν την πραγματικότητα, καταγράφονται στις Κυκλάδες. Για παράδειγμα, στη Μύκονο το ποσοστό των ιδιοκτησιών που έχει ενταχθεί στο σύστημα δεν υπερβαίνει το 40% του νησιού, με αποτέλεσμα δεκάδες αγοραπωλησίες γης και ακινήτων να γίνονται με τιμές κατ’ εκτίμηση της εφορίας, καθώς πολλές περιπτώσεις αφορούν ακίνητα που βρίσκονται ακόμη εκτός σχεδίου πόλεως.

Μεταξύ των περιοχών που θα ενταχθούν στις αντικειμενικές τιμές περιλαμβάνονται οι εξής:

  • Στην περιοχή της Αττικής οι νέες εντάξεις αφορούν περιοχές όπως είναι η Βάρκιζα, τα Λεγρενά, η Αγία Μαρίνα, ο Αγιος Νικόλαος, ο Χάρακας, το Δασκαλειό, πέριξ του Πόρτο Ράφτη, το Θορικό, ο Ασπρόπυργος.
  • Στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται όλες οι περιοχές της Σαλαμίνας και των Κυθήρων που είναι εκτός, ενώ στην Αίγινα εντάσσονται η Πέρδικα, ο Μεσαγρός και η Σουβάλα.
  • Στον Νομό Θεσσαλονίκης στο αντικειμενικό σύστημα εντάσσονται περιοχές που βρίσκονται προς τον Λαγκαδά.
  • Στη Χαλκιδική θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές της Κασσάνδρας, στο ύψος των οικισμών Σκάλα Φούρκας, Ποσείδι, και τα παραλιακά μέρη από Νέα Καλλικράτεια έως παραλία Διονύσου.
  • Στην Αχαΐα, εντάσσονται όλες οι παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Διακοπτό, η Αιγείρα, ο Πλάτανος, η Τράπεζα, τα Σελιανίτικα, ο Ψαθόπυργος και τα Βραχναίικα.
  • Στην Αιτωλοακαρνανία εντάσσονται όλες οι περιοχές κοντά στη Λίμνη Τριχωνίδα, όπως και περιοχές του Θέρμου, του Καινούριου, του Αγγελόκαστρου, του Αστακού.
  • Στην Κόρινθο, θα ενταχθούν παραλιακές περιοχές από το Περιγιάλι έως το Λέχαιο.
  • Στον Νομό Ηλείας θα ενταχθούν η Κυλλήνη, η Ανδραβίδα και η Αρχαία Ολυμπία.
  • Στον Νομό Τρικάλων οι αντικειμενικές θα επεκταθούν στο Περτούλι, στην Ελάτη, στην Πύλη, στο Καστράκι, στη Φαρκαδώνα, στην Τρυγώνα, στο Μεγαλοχώρι.
  • Στον Νομό Ημαθίας θα ενταχθούν περιοχές όπως είναι το Σέλι, το Πλατύ, η Βεργίνα, η Νέα Νικομήδεια, ο Αγιος Γεώργιος κ.λπ.
  • Στον Νομό Κιλκίς θα ενταχθούν η Ειδομένη, οι Εύζωνοι, η Αξιούπολη, οι Καστανιές, η Γουμένισσα.
  • Στον Νομό Σερρών θα ενταχθούν περιοχές όπως η Πρώτη Σερρών, η Αμφίπολη, η Χρυσοπηγή, ο Προμαχώνας, η Κερκίνη, η Ηράκλεια, τα Λουτρά, το Στρυμονικό και η Αλιστράτη.
  • Στον Νομό Έβρου εντάσσονται οικισμοί που είναι κοντά στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και στο Σουφλί και οι παραθαλάσσιες περιοχές του νομού.

Συνολικά, μετά τις αλλαγές που θα αποκρυσταλλωθούν σήμερα από το οικονομικό επιτελείο, θα καλύπτεται με αντικειμενικές αξίες το 98% των ιδιοκτητών ακινήτων, με τον αριθμό των ζωνών να ανέρχεται αθροιστικά (υφιστάμενες και νέες εντάξεις) σε 13.808 ζώνες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Διπλό φονικό στην Kέρκυρα: Ήθελε να σκοτώσει ο 67χρονος - Τα σημειώματα που βρέθηκαν σπίτι του