ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκλειδώνει στο EuroWorking Group η δόση των 748 εκατ. ευρώ

Ξεκλειδώνει στο EuroWorking Group η δόση των 748 εκατ. ευρώ
European Union

Σε προετοιμασίες βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο ενόψει της συνόδου του EuroWorking Group (EWG) αύριο Παρασκευή κατά την οποία θα συζητηθεί η 10η έκθεση για την ενισχυμένη εποπτεία της Ελλάδας, η οποία ξεκλειδώνει το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος και την εκταμίευση δόσης ύψους 748 εκατ. ευρώ (κέρδη ομολόγων 644 εκατ. ευρώ και διατήρηση χαμηλού επιτοκίου δανείου).

Τα εύσημα των θεσμών για την πρόοδο της ελληνικής πλευράς σε μία σειρά από τομείς είχαν ειπωθεί την περασμένη εβδομάδα και η θετική έκβαση προεξοφλείται, όμως οι ρυθμοί στο υπουργείο πάντα είναι πυρετώδεις.

Εξάλλου, η σύνοδος προετοιμάζει το Eurogroup της 17ης Ιουνίου και δείχνει επίσης τις προθέσεις για την επόμενη αξιολόγηση που ξεκινά κατά τον Ιούλιο.

Η συνεδρίαση μάλιστα αναμένεται να έχει και άρωμα Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που αναμένει έγκριση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης από την Κομισιόν.

Οι δράσεις, τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του πλάνου που κατάρτισε η Αθήνα αναμένεται να ξεκλειδώσουν πόρους περί τα 30 δισ. ευρώ έως το 2027, ενώ από τα μέσα Ιουλίου πρόκειται να εισρεύσουν τα πρώτα χρήματα περί τα 4 δισ. ευρώ.