ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534: Από σήμερα οι μονομερείς δηλώσεις εποχικών για τον Μάιο

Επίδομα 534: Από σήμερα οι μονομερείς δηλώσεις εποχικών για τον Μάιο

Επίδομα 534 ευρώ: Διαθέσιμη είναι από σήμερα Τρίτη (15/06)  η πλατφόρμα για την υποβολή δήλωσης από εποχικούς εργαζόμενους στον τουρισμό για την πληρωμή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για το μήνα Μάιο, ύψους 534 ευρώ. 

Από σήμερα 15 Ιουνίου ξεκινάει η υποβολή μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων Μαΐου από εποχικά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και θα ολοκληρωθεί στις 25 Ιουνίου.

Η προθεσμία αφορά εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης -σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε συνδυασμό με τους όρους κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας που είναι σε ισχύ- σε επιχειρήσεις – εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων ως οδηγοί, για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δικαίωμα να υποβάλουν μονομερή δήλωση έχουν οι:

  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τον Μάιο 2021: Σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για όλο το μήνα.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναλειτούργησαν, αλλά που δεν επαναπροσλήφθηκαν κατά το μήνα Μάιο 2021: Και σε αυτήν την περίπτωση υποβάλλεται μονομερής υπεύθυνη δήλωση από τον εργαζόμενο για όλο το μήνα Μάιο.
  • Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις - εργοδότες που επαναπροσλήφθηκαν εντός του Μαΐου, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για το χρονικό διάστημα από 1/5/2021 μέχρι την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους.

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΑ: Oι ημερομηνίες πληρωμής για τα επιδόματα Ιουλίου

Η αποζημίωση αφορά είτε για όλο το μήνα Μάιο είτε για το χρονικό διάστημα από 1/5/2021 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Μαΐου 2021. Αν η δήλωση αφορά όλο το μήνα Μάιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Διαφορετικά, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας για εμβόλιο Astrazeneca: Πάνω από 20 χώρες συστήνουν «κανονικά η β΄ δόση»-Το ίδιο κι εμείς