ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύντομα στη Βουλή ο δεύτερος κύκλος του «Ηρακλή»

Σύντομα στη Βουλή ο δεύτερος κύκλος του «Ηρακλή»
INTIME

Κοντά στην κατάθεση στη Βουλή βρίσκεται το σχέδιο νόμου για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος παροχής κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες «Ηρακλής ΙΙ».

Η ενεργοποίησή του θα συμβάλει αποφασιστικά στη μείωση του εγχώριου δείκτη καθυστερήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2009 και σε επίπεδα κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Γιώργος Ζαββός αναμένει πολύ σύντομα το πράσινο φως από τη Γενική Γραμματείατης κυβέρνησης για το «Ηρακλής ΙΙ», ώστε το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου να υποβάλει το σχετικό νομοσχέδιο προς ψήφιση στο κοινοβούλιο.

Με τον τρόπο αυτόν θα ανοίξει ο δρόμος για τα επόμενα μεγάλα πακέτα τιτλοποιήσεων, που κατά τα φαινόμενα θα ξεπεράσουν τα 30 δισ. ευρώ, μειώνοντας τα εντός ισολογισμού μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα επίπεδα των 15 δισ. ευρώ.

Ο μηχανισμός του σχήματος δεν θα αλλάξει σε σχέση με την πρώτη φάση, γεγονός που διευκόλυνε τις σχετικές διαπραγματεύσεις με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Στον δεύτερο κύκλο του «Ηρακλή» θα υπάρξει μία αλλαγή, αναφορικάμε την περίοδο χάριτος που θα έχουν οι servicers για την επίτευξη των στόχων στις ανακτήσεις, χωρίς την επιβολή ποινών.

Μετά την αύξηση του διαστήματος από 12 σε 24 μήνες, λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, στον νέο νόμο θα προβλέπεται η επέκτασή του κατά επιπλέον 6 μήνες.

Οι διαχειριστές είχαν ζητήσει τη διεύρυνση στους 36 μήνες, ωστόσο ο κ. Ζαββός θεωρεί ότι μία τόσο μεγάλη χαλάρωση θα επιδρούσε αρνητικά στην αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος.