ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό

Παγκόσμιο Φόρουμ για το Νερό

Με τίτλο «Καιρός για λύσεις» ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη Μασσαλία της Γαλλίας οι εργασίες του 4ου Παγκόσμιου Φόρουμ για το Νερό.

Τις διαστάσεις του προβλήματος δίνει η έκθεση World Water Development Report του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες θα χρειαστούν, μέχρι το 2050, 19% περισσότερο νερό, για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες για τροφή, κυρίως σε περιοχές του πλανήτη που ήδη αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα λειψυδρίας.

Τουλάχιστον 12 χώρες στη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασίαυποφέρουν από «απόλυτη λειψυδρία». Οι αγροτικές δραστηριότητες στις χώρες της περιοχής «ευθύνονται» για άνω του 90% της χρήσης νερού- παγκοσμίως, απορροφούν περίπου το 70% του νερού, που χρησιμοποιείται. Οι χώρες αυτές εισάγουν ήδη τις μισές ποσότητες σιτηρών, που καταναλώνουν οι κάτοικοί τους και η αλλαγή του κλίματος μπορεί να μειώσει κατά ένα τέταρτο την αγροτική παραγωγικότητα εκεί, μέχρι το 2080.

«Σιωπηρή επανάσταση» χαρακτηρίζει η έκθεση ένα φαινόμενο, το οποίο έχει συντελεσθεί κάτω από το έδαφος, καθώς η ποσότητα των υδάτων που αντλείται από τις υπόγειες υδατικές δεξαμενές έχει τριπλασιαστεί στο διάστημα των τελευταίων 50 χρόνων, αφαιρώντας ένα σημαντικό εργαλείο προστασίας κατά της ξηρασίας.

Επιπλέον, τη στιγμή που αυξάνει η ζήτηση, η προσφορά νερού σε πολλές περιοχές του πλανήτη πιθανόν θα περιοριστεί, καθώς αλλάζει η κατανομή των βροχοπτώσεων, οι περίοδοι ξηρασίας γίνονται πιο μεγάλες, οι παγετώνες λειώνουν και η ροή των ποταμών μεταβάλλεται.