ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

O γόρδιος δεσμός με τους ομολογιούχους που χάνουν τα λεφτά τους

O γόρδιος δεσμός με τους ομολογιούχους που χάνουν τα λεφτά τους

Γόρδιος δεσμός το πρόβλημα με τους ομολογιούχους που θέλουν τα λεφτά τους.

Επισήμως, η συζήτηση φέρεται να έχει κλείσει. Κι αυτό γιατί από τις Βρυξέλλες έχει ανάψει κόκκινο για κάθε αναφορά προς το θέμα.

Ανεπισήμως, ωστόσο, στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν να βρουν λύση στο πρόβλημα, έστω κι αν από το φόβο των Ιουδαίων, δεν το παραδέχονται, γιατί δεν θέλουν τώρα άλλα μπλεξίματα με την Κομισιόν.

Ο λόγος αφορά στις αποζημιώσεις που θα πρέπει να δοθούν στους ιδιώτες ομολογιούχους, που είχαν ξαφνικά τις αποταμιεύσεις μιας ολόκληρης ζωής να κάνουν φτερά μετά το τελευταίο κούρεμα του χρέους.

Η Ευρωζώνη έχει προειδοποιήσει ότι δεν θα δεχθεί καμιάς μορφής αποζημίωση, από το φόβο μήπως κάτι τέτοιο δημιουργήσει προηγούμενο και οδηγήσεις και τους άλλους Ευρωπαίους ομολογιούχους να εγείρουν ανάλογες απαιτήσεις.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, η κυβέρνηση στην Αθήνα γνωρίζει πως η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχασαν λεφτά απ αυτή τη διαδικασία δεν ήταν επενδυτές αλλά απλοί αποταμιευτές, και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες.

Εμπιστεύτηκαν το ελληνικό κράτος και την πάτησαν. Γι αυτό κι αναζητούν έμμεσους τρόπους για να τους αποζημιώσουν. Μια λύση που κυκλοφόρησε τις τελευταίες ώρες προβλέπει συμψηφισμό με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, αλλά δεν δείχνει να περπατάει.

Πρώτον γιατί δεν έχουν όλοι τέτοιου είδους υποχρεώσεις και δεύτερον γιατί οι ομολογιούχοι θέλουν τα λεφτά τους πίσω κι εν πολλοίς έχουν δίκιο. Γι αυτό κι ετοιμάζουν μαζικές αγωγές κατά του δημοσίου, που μπορεί να αποδειχθούν στο τέλος λύση.

Διότι αν τελεσιδικήσουν, θα πρέπει να πληρωθούν, οπότε το δημόσιο, σε αυτή την περίπτωση δεν θα έχει και πολλές εναλλακτικές λύσεις. Τελικώς, το πρόβλημα μπορεί και να διευθετηθεί μέσα από τις δικαστικές αίθουσες.