ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαρόζο: Μόνη ελπίδα η πιστή εκτέλεση του προγράμματος

Μπαρόζο: Μόνη ελπίδα η πιστή εκτέλεση του προγράμματος

Η πιστή εκτέλεση του προγράμματος που έχει καθοριστεί από το νέο Μνημόνιο είναι το επόμενο σημαντικό βήμα, μετά το PSI, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Καταφέραμε να έχουμε σε αυτή τη βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου για ένα νέο πρόγραμμα. Έγινε αποδεκτό ομόφωνα από το Eurogroup, έχουμε παράλληλα την στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πετύχαμε, δηλαδή η Ελλάδα το πέτυχε, ήταν μια προσπάθεια που καθοδηγήθηκε από την Ελλάδα (το PSI) και αυτό έγινε με ορθό τρόπο. Τώρα πιστεύω ότι έχουμε ένα σενάριο πιο ρεαλιστικό σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο χρόνο. Τώρα πρέπει να εκτελεσθεί το Πρόγραμμα, που υπογράφτηκε», δήλωσε ο Μπαρόζο στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΜΠΕ.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν παραδέχτηκε ότι πρόκειται για πολύ δύσκολο πρόγραμμα, όμως ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση. «Η εναλλακτική λύση θα ήταν η χρεοκοπία. Θα ήταν η στάση πληρωμών από την Ελλάδα. Θα ήταν μια τραγωδία. Θα σήμαινε κατάρρευση του ελληνικού κράτους», τόνισε.

Με την υλοποίηση του προγράμματος «θα διατεθούν στην Ελλάδα χρηματοδοτήσεις, που έχουν αποφασιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα χρόνια που θα έρθουν, ταυτόχρονα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που κάνουν την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική».

«Γιατί κατά βάθος αυτό είναι το πρόβλημα, δηλαδή το πώς θα μπορέσει να γίνει η Ελλάδα πιο ανταγωνιστική με τέτοιο τρόπο που να μπορεί να διαχειρισθεί τα έσοδα έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να μπορεί να λειτουργήσει και να διαμοιράσει τα δημόσια αγαθά που είναι αναγκαία για τους πολίτες», είπε ο κ. Μπαρόζο.

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θέλω να μιλήσω τώρα για την εσωτερική πολιτική. Σεβόμαστε πάντα την ψήφο των πολιτών. Είναι οι Έλληνες πολίτες που πρέπει να εκλέξουν την κυβέρνησή τους. Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση, που θα εκλεγεί. Αλλά δεν πιστεύουμε πραγματικά ότι οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα κι αν εκλεγεί θα έχει την ανευθυνότητα να θέσει σε αμφισβήτηση ένα πρόγραμμα το οποίο τόσο προσεκτικά διαπραγματευτήκαμε και τώρα είναι η μόνη ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας» κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων