ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με κρατική εγγύηση το κεφάλαιο των εισφορών στο νέο επικουρικό σύστημα

Με κρατική εγγύηση το κεφάλαιο των εισφορών στο νέο επικουρικό σύστημα
INTIME

Ανεβάζει ταχύτητα η κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις καθώς σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τις επικουρικές συντάξεις. 

Η κυβέρνηση, αμέσως μετά την ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό την κατάθεση μεγάλων νομοσχεδίων που περιλαμβάνονται στη μεταρρυθμιτική της ατζέντα με στόχο να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος της πανδημίας. Ετσι το νομοσχέδιο για το νέο επικουρικό ταμείο είναι το επόμενο βήμα, ενώ προβλέπεται να ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και άλλες δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου αναμένεται σήμερα να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση και αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Tο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται σε έναν ατομικό «κουμπαρά» και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων.

Όμως ακόμα και στην περίπτωση που οι αγορές καταγράψουν πτωτική πορεία για μεγάλο διάστημα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, ο οποίος «τρέχει» την προετοιμασία του εγχειρήματος, έχει διαβεβαιώσει ότι το κράτος θα εγγυηθεί το κεφάλαιο των ασφαλισμένων.

Δηλαδή το κράτος θα επιδοτήσει τον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου ώστε το σωρευμένο ποσό στον ατομικό λογαριασμό του κατά τον χρόνο της συνταξιοδότησης να ισούται τουλάχιστον με τις εισφορές που κατέβαλε συν τον πληθωρισμό.

Οπως έχει ο ίδιος δηλώσει χαρακτηριστικά, «ο κίνδυνος των αγορών που ενσωματώνεται στη νέα κεφαλαιοποιητική επικουρική σύνταξη είναι πολύ μικρότερος από ό,τι αναφέρεται συχνά στον δημόσιο διάλογο. Ομως ακόμα και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που όλα πάνε στραβά και οι αποδόσεις των επενδύσεων είναι αρνητικές, θα υπάρχει η εγγύηση του κράτους και ο ασφαλισμένος θα πάρει πίσω μέσω της επικουρικής του σύνταξης τουλάχιστον τις εισφορές που κατέβαλε σε πραγματικούς όρους».

Ωστόσο, όπως εκτιμά ο υφυπουργός, με βάση τις ιστορικές αποδόσεις των χρηματαγορών και των κεφαλαιοποιητικών ταμείων, οι τελικές αποδόσεις και οι τελικές παροχές θα είναι αρκετά υψηλότερες από τις καταβληθείσες εισφορές.

Επιπλέον με το νέο σύστημα, εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου, κατοχυρώνεται το δικαίωμα επιστροφής των καταβληθεισών εισφορών.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν οι ίδιες με το σημερινό σύστημα επικουρικής ασφάλισης. Δηλαδή, το συνολικό ύψος για τους μισθωτούς είναι 6% και επιμερίζεται σε 3% για τον εργαζόμενο και 3% για τον εργοδότη επί των ασφαλιστέων αποδοχών. Οι εισφορές για τους αυτοαπασχολούμενους θα υπολογίζονται βάσει των ασφαλιστικών κατηγοριών που ισχύουν και σήμερα.

Ο ασφαλισμένος θα βλέπει στον «ατομικό» του κουμπαρά τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη ή τον ίδιο (εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο). Ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να ελέγξει τις αποδόσεις των επενδύσεων που αντιστοιχούν στις εισφορές του, μέσα από την οθόνη του υπολογιστή του ή του κινητού του τηλεφώνου, όπως, για παράδειγμα, μπορεί σήμερα να ελέγξει την κίνηση του τραπεζικού του λογαριασμού.

Οταν ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτηθεί, θα λαμβάνει επικουρική σύνταξη βασισμένη στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του.

Σύμφωνα με τα Νέα, η νέα επικουρική έχει ακριβώς τις ίδιες καλύψεις με τη σημερινή. Δηλαδή, μεταβιβάζεται ως σύνταξη χηρείας και εμπεριέχει κάλυψη για τυχόν αναπηρία.

Στο πλαίσιο του νέου συστήματος επικουρικής ασφάλισης θα συσταθεί ένα νέο δημόσιο ταμείο, το οποίο θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση των εισφορών των ασφαλισμένων.

Οι επενδύσεις θα γίνονται σε αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και εποπτείας από εποπτικές αρχές, ενώ θα καθορίζεται ανώτατη έκθεση ανά είδος επένδυσης προκειμένου να υπάρχει διασπορά του ρίσκου της αγοράς.