ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς έφτασαν στο «διαζύγιο» Alpha Bank – Eurobank

Πώς έφτασαν στο «διαζύγιο» Alpha Bank – Eurobank

Τα αγκάθια του παρ’ ολίγον γάμου , ο ρόλος του PSI και το τελευταίο επεισόδιο στο τραπεζικό σίριαλ.

Του Τάσου Ζάχου

Η ανακοίνωση της Alpha Bank ότι σταματά τις διαπραγματεύσεις με την Eurobank, ουσιαστικά δεν συνιστά τίποτα περισσότερο από το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου.

Παρά το γεγονός ότι από τη διοίκηση της τελευταίας φέρεται να έγιναν προσπάθειες στο παρασκήνιο για να διατηρηθεί η «φλόγα» ζωντανή, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο μέγαρο της οδού Σταδίου, υποστήριζαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει καμία ελπίδα και το deal θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένο.

Η Eurobank και το PSI

Οι ζημιές για τις Ελληνικές τράπεζες από τη συμμετοχή τους στην απομείωση του ελληνικού χρέους κατά 50% υπολογίζονται περίπου στα 37 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό προκύπτει καθώς η λογιστική ζημιά για τα πιστωτικά ιδρύματα ξεπερνά το 70% επί της αξίας των παλαιών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο PSI με ελληνικά κρατικά ομόλογα 43 δισ. ευρώ και ομολογιακά δάνεια σε ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ 6,5 δισ. ευρώ. Η οικονομική ζημία από τη σωρευτική απομείωση θα ανέλθει επομένως στα 33,6 - 36,6 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 68% - 74% της καθαρής παρούσας αξίας.

Στην Alpha θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ευκολότερα τις επιπτώσεις από το διπλό χτύπημα του PSI και της BlackRock στα αποτελέσματα τους, παρά από κοινού με τη Eurobank.

Και αυτό γιατί η έκθεση της Alpha Bank σε κρατικά ομόλογα είναι περίπου στο μισό συγκριτικά με της Eurobank.

Κι επέμειναν σε αυτή τους τη θέση ακόμα κι όταν αποφασίσθηκε ότι στο “κούρεμα” θα προστεθούν και τα ομολογιακά δάνεια προς τις ΔΕΚΟ, που είχαν δοθεί με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Υποτίθεται ότι η Alpha έχει πολλά από αυτά κι ενδεχομένως εξ’ αυτού του λόγου να έκανε δεύτερες σκέψεις αναφορικά με το μέλλον της συγχώνευσης.

Ούτε αυτό, όμως, στάθηκε ικανό να τους μεταβάλλει την άποψη, όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Και κάπως έτσι φτάσαμε στη πρωινή ανακοίνωση...

Και επίσημα τέλος

Σήμερα η Alpha Bank γνωστοποίησε ότι θα προτείνει στους μετόχους την ακύρωση της συγχώνευσης με την Eurobank μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Στις 15 Νοεμβρίου του 2011, οι μέτοχοι των δύο τραπεζών ενέκριναν τη συγχώνευση των ομίλων σε μία προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση. Η νέα τράπεζα που θα δημιουργούνταν θα ήταν η μεγαλύτερη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

"Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank θα συγκαλέσει γενική συνέλευση για να προτείνει την ανάκληση της απόφασης συγχώνευσης που ελήφθη στις 15 Νοεμ.", είπε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Άλλο τραπεζικό στέλεχος δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για το θέμα στις 27 Μαρτίου. Στέλεχος της Eurobank νωρίτερα δήλωνε στο Reuters ότι η συγχώνευση θα ήταν μια θετική εξέλιξη.

"Πιστεύαμε ότι η συμφωνία θα είχε λογική και είχε σοβαρές συνέργειες, αλλά εάν η Alpha δεν την θέλει, δεν μπορείς με το ζόρι να προχωρήσεις σε γάμο".

Η τελευταία φράση τα λέει όλα….