ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Intrum : Πως τα υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα

Intrum : Πως τα υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια θα γίνουν εξυπηρετούμενα

Καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά μεγάλου όγκου δανείων σε κανονικότητα μέσω βιώσιμων ρυθμίσεων, θα έχουν οι εταιρίες απαιτήσεων (servicers), αξιοποιώντας το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, το νέο νομοθετικό πλαίσιο και τα εξειδικευμένα εργαλεία που διαθέτουν, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Ιntrum Hellas και εκτελεστικό μέλος του Ομίλου Intrum, Γιώργος Γεωργακόπουλος, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο της SmithNovak.

«Ο στόχος μας είναι τα υφιστάμενα «κόκκινα» δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων να γίνουν εξυπηρετούμενα και να γυρίσουν στις τράπεζες και στην οικονομία», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτή η βασική δουλειά των servicers, να διαμορφώνουν λύσεις που είναι βιώσιμες, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ανάκαμψη.

Για το νέο νόμο παροχής δεύτερης ευκαιρίας, ο επικεφαλής της Intrum Hellas επισήμανε ότι διαμορφώθηκε μετά από στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν στην επιτυχία του. «Ο νέος νόμος για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες στους δανειολήπτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους και παρέχει εξαιρετικά εργαλεία στις εταιρείες διαχείρισης. Αυτό ισχύει τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες».

«Ειδικά ο εξωδικαστικός μηχανισμός διακρίνεται από διαφάνεια και ταχύτητα και είναι φιλικός στη χρήση από τον οφειλέτη, ένα πλεονέκτημά του που δεν έχει αναδειχθεί ακόμη αλλά θα γίνεται πιο απτό όσο θα αυξάνεται ο αριθμός των αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα», είπε ο κ. Γεωργακόπουλος και προσέθεσε: «Στην Intrum έχουμε επενδύσει σημαντικά στα δικά μας συστήματα και έχουμε αλλάξει εσωτερικά τις διαδικασίες μας, ώστε να μπορούμε να δώσουμε πολύ άμεσα απαντήσεις στους δανειολήπτες για την υπόθεσή τους».

Ο ίδιος χαρακτήρισε δε την προστασία των ευάλωτων οφειλετών που διασφαλίζεται στο νόμο, αναγκαιότητα για ένα δίκαιο και αξιόπιστο νομοθετικό πλαίσιο. «Εμείς χρησιμοποιούμε παράλληλα και δικά μας εργαλεία για να εντοπίσουμε και να διαφυλάξουμε τους δανειολήπτες που είναι ευάλωτοι», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την σωστή λειτουργία του νομοθετικού πλαισίου, η έναρξη λειτουργίας του Φορέα Απόκτησης Ακινήτων.

Τέλος, ο κ. Γεωργακόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ηρακλής», χαρακτηρίζοντάς το, ορόσημο αφού σε περίπου 1,5 χρόνο από την υλοποίησή του, δημιουργήθηκε μια αγορά από τη λειτουργία της οποίας όλοι επωφελούνται, δανειολήπτες, επενδυτές, τράπεζες και διαχειριστές.